Domowy kebab
Nie będę dużo truła o smakach kuchni arabskiej. Po prostu - miałam ochotę na kebaba. Nie chcąc ryzykować (po ostatnim zjedzonym na mieście mój żołądek nie czuł się najlepiej) postanowiłam przyrządzić go w domu. To nic trudnego! W oryginalnym przepisie wykorzystano mięso drobiowe. W warunkach muzełmańskich byłaby to pewno baranina. Ja, jako że nie obowiązują mnie uwarunkowania kulturowe wykorzystałam mieloną łopatkę wieprzową. Może i trochę oszukańczo, ale to nieistotne. Ważne, że było smaczne!
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżka mielonego chilli,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanego imbiru,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 duża drobno posiekana cebula,
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Wszystkie składniki kebaba dokładnie mieszamy. Formujemy je w podłużne kiełbaski (można to zrobić na patyczkach do szaszłyków). Smażymy na złoty kolor z obu stron lub zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.
Podajemy z surówkami i sosem na bazie jogurtu (np. czosnkowym).
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżka mielonego chilli,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanego imbiru,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 duża drobno posiekana cebula,
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Wszystkie składniki kebaba dokładnie mieszamy. Formujemy je w podłużne kiełbaski (można to zrobić na patyczkach do szaszłyków). Smażymy na złoty kolor z obu stron lub zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.
Podajemy z surówkami i sosem na bazie jogurtu (np. czosnkowym).
pysznie! niedawno robiłam cevapcici więc coś podobnego i bardzo nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mięso kebabowe:)
OdpowiedzUsuńmmm taki kebabik z rusztu, pychotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kebab! Takie mięsko idealnie sprawdza się w sałatkach (oczywiście w malutkich kawałkach):)
OdpowiedzUsuńbEdę musiała koniecznie wypróbować bo bardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńOh, wygląda bardzo smakowicie. W końcu będę musiała zabrać się za jego przygotowanie, bo ileż można odwlekać takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kebab:)i robię bardzo podobnie. tych na mieście bałabym się jeść;)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie. taki domowy fast food jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńOj tak.. często jedzenie na mieście nie wychodzi nam na dobre. Najlepiej zrobić cos samemu. :)
OdpowiedzUsuńKebaby wyglądają wspaniale :)
wygląda cudnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń