Sola w skorupce z fety i orzechów włoskich

To całkiem niewyględne danie, które na pierwszy rzut oka mógłby być przepysznie błotnym obiadem dla Shreka, od kilku lat gości na naszym stole wigilijnym. Był taki czas, gdy mieszkając poza domem rodzinnym postanowiłam zasilić maminy stół czymś nowym i całkiem nieświątecznym. Wybór padł na pascalową rybę w fecie i orzechach. Właściwie to powinna ona nosić nazwę "ryby po grecku" - śródziemnomorski smak fety przełamany orzechami i aromatyczną bazylią.. Święta już za nami, ale ten sposób na rybę sprawdzi się w każdych okolicznościach..

Składniki:
 - 6 filetów z białej ryby (u mnie zawsze sola),
 - opakowanie sera typu feta (ok. 270 g),
 - 100 g łuskanych orzechów włoskich,
 - pęczek bazylii,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - pieprz, suszona bazylia do posypania ryby



Orzechy włoskie, listki bazylii oraz oliwę z oliwek wrzucamy do malaksera. Rozdrabniamy. Łączymy z pokruszoną fetą.
Umyte i osuszone filety z soli układamy w nasmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pieprzem i suszoną bazylią. Na rybie rozkładamy masę z fety i orzechów.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
Gotowe!

Komentarze

  1. Moze i niewygledne, ale lista skladnikow sprawia, ze dostaje slinotoku. Ksiazki nie nalezy oceniac po okladce ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty