Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Ten weekend w kuchni sponsorowały papryka i seler naciowy. Zostało ich trochę po wczorajszym sałatkowaniu. Były jeszcze: portobello (które pierwotnie planowałam nafaszerować) i kurze cycki. Długo się nie zastanawiając sięgnęłam do spiżarni po opakowanie ryżu arborio i przyrządziłam risotto..
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 papryki,
- 4 grzyby portobello (lub 200 g zwykłych pieczarek),
- 1 czerwona cebula,
- 400 gram ryżu do risotto,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki sosu worcestershire,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mielonej papryki,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem worcestershire, mieloną papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Wrzucamy do niej pokrojonego kurczaka. Marynujemy przez przynajmniej godzinę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion.
Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej.
W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 papryki,
- 4 grzyby portobello (lub 200 g zwykłych pieczarek),
- 1 czerwona cebula,
- 400 gram ryżu do risotto,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki sosu worcestershire,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mielonej papryki,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem worcestershire, mieloną papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Wrzucamy do niej pokrojonego kurczaka. Marynujemy przez przynajmniej godzinę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion.
Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej.
W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe!
Uwielbiam risotto pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o seler naciowy, wiem, że u Ciebie zawsze znajdę coś ciekawego. Po przygotowaniu mojej ulubionej sałatki zawsze zostaje mi go zbyt wiele i co??? I u Obee tyyyyle pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo miłe słowa. Hmmm skoro nie udało Ci się ich wyciągnąć, to łap! Rzucam Ci kilka ;-) Risotto wygląda bardzo smakowicie! Też planowałam je w ten weekend zrobić, ale niestety, lenistwo... ;-D
OdpowiedzUsuńPiękne risotto :) A, że risotto uwielbiam to pewnie bym się nim zajadała :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam risotto z prawdziwego zdarzenia;<
OdpowiedzUsuńRisotto to taki wdzieczny temat, mozna dodac do niego wszystkiego i na pewno bedzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńa ja zapraszam na świąteczny konkurs z ekstra nagrodami !
OdpowiedzUsuńAby wziąśc udział w konkursie należy :
-kliknąc "lubie to" na naszej facebookowej stronie (http://www.facebook.com/pages/Good-Alternative-nasz%C4%85-pasj%C4%85-jest-jedzenie/145865018852041)
-ustawic w statusie "biore udział w konkursie na GOOD ALTERNATIVE - Naszą pasją jest jedzenie !
-napisac w komentarzu na goodalternative.blogspot.com jakie danie jest najlepsze na wigilijnym stole i dlaczego.
muszę w końcu zrobić jakieś risotto, bo już za mną chodzi od dawna :)
OdpowiedzUsuńdodaje do przepisow do zrobienie :) latwo i szybko i na 100% smacznie
OdpowiedzUsuńrisotto kocham!!!
OdpowiedzUsuńo seler naciowy <3
OdpowiedzUsuń