Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Ten weekend w kuchni sponsorowały papryka i seler naciowy. Zostało ich trochę po wczorajszym sałatkowaniu. Były jeszcze: portobello (które pierwotnie planowałam nafaszerować) i kurze cycki. Długo się nie zastanawiając sięgnęłam do spiżarni po opakowanie ryżu arborio i przyrządziłam risotto..

Składniki:
 - 2 piersi z kurczaka,
 - 4 łodygi selera naciowego,
 - 2 papryki,
 - 4 grzyby portobello (lub 200 g zwykłych pieczarek),
 - 1 czerwona cebula,
 - 400 gram ryżu do risotto,
 - 1 litr bulionu drobiowego,
 - 200 ml białego wytrawnego wina,
 - 3 łyżki sosu worcestershire,
 - 1 łyżka oliwy z oliwek,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżka mielonej papryki,
 - sól, pieprz



Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem worcestershire, mieloną papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Wrzucamy do niej pokrojonego kurczaka. Marynujemy przez przynajmniej godzinę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion.
Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego.  Mieszamy i gotujemy dalej.
W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe!

Komentarze

  1. Uwielbiam risotto pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli chodzi o seler naciowy, wiem, że u Ciebie zawsze znajdę coś ciekawego. Po przygotowaniu mojej ulubionej sałatki zawsze zostaje mi go zbyt wiele i co??? I u Obee tyyyyle pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo miłe słowa. Hmmm skoro nie udało Ci się ich wyciągnąć, to łap! Rzucam Ci kilka ;-) Risotto wygląda bardzo smakowicie! Też planowałam je w ten weekend zrobić, ale niestety, lenistwo... ;-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne risotto :) A, że risotto uwielbiam to pewnie bym się nim zajadała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie robiłam risotto z prawdziwego zdarzenia;<

    OdpowiedzUsuń
  6. Risotto to taki wdzieczny temat, mozna dodac do niego wszystkiego i na pewno bedzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja zapraszam na świąteczny konkurs z ekstra nagrodami !

    Aby wziąśc udział w konkursie należy :
    -kliknąc "lubie to" na naszej facebookowej stronie (http://www.facebook.com/pages/Good-Alternative-nasz%C4%85-pasj%C4%85-jest-jedzenie/145865018852041)
    -ustawic w statusie "biore udział w konkursie na GOOD ALTERNATIVE - Naszą pasją jest jedzenie !
    -napisac w komentarzu na goodalternative.blogspot.com jakie danie jest najlepsze na wigilijnym stole i dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę w końcu zrobić jakieś risotto, bo już za mną chodzi od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dodaje do przepisow do zrobienie :) latwo i szybko i na 100% smacznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty