Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką

Świeża sałatka z włoszczyzny? Bez majonezu i ziemniaków? To możliwe! Ba, to bardzo smaczne. Do tego stopnia, że zamierzam serwować ją częściej zimą, kiedy śnieg zasypie stragany na rynku i zdobycie świeżynek będzie trudniejsze, niż w tej chwili.. Serwis BBC proponuje, by jednym ze składników  tej sałatki była dynia piżmowa. Zamiast niej użyłam marchewki - 100% sukces!

Składniki:
 - 300 g świeżego szpinaku,
 - 2 czerwone cebule,
 - 6 małych korzeni pietruszki,
 - 6 marchewek,
 - 4 ząbki czosnku,
 - oliwa z oliwek,
 - ocet winny,
 - miód,
 - musztarda,
 - suszony tymianek,
 - sól, pieprz



Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w zapałki. Cebulę dzielimy na cząstki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa układamy na blasze. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, wykładamy do miski. Mieszamy z upieczonymi warzywami. Sałatkę polewamy winegretem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i musztardy. Podajemy póki warzywa są ciepłe!

Komentarze

  1. naprawde swietny blog:)

    zapraszam do nas:)
    www.fashion-ache.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj!!! Widzę że wróciła Ci energia twórcza!!!:) Ja dziś upichciłam Kebab z ryżem carry i sałatką z kapusty pekińskiej i jestem z siebie dumna:):)
    A Twoje danie wygląda pięknie i na 100% jest pyszne Madziu!! A wracając do spaceru kalosze wystąpiły incognito;) Czekają na lepsze czasy i występ w roli głównej! Ale się rozpisałam uff...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana,a te marcheweczki to pieczesz jak juz sa ugotowane czy surowe:)

    ps. salatka prima ::)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty