Stir fry z orzechowym kurczakiem

Gdzie w blogosferze kulinarnej nie spojrzę, wszędzie natykam się od kilku dni na tradycyjną polską kuchnię. Nie żebym jej nie lubiła - nie ma jak domowy obiad mojej Babci. Sama jednak jakoś tak, bardziej z dala od tradycji niż bliżej jestem. W dodatku przekorna ze mnie bestia i postanowiłam dziś przenieść się smakowo daleko, na wschód ;)..

Składniki:
 - 3 piersi z kurczaka,
 - słoiczek masła orzechowego,
 - 3 papryki,
 - 2 marchewki,
 - 2 czerwone cebule,
 - 500 g pieczarek,
 - opakowanie mrożonego groszku,
 - 1 brokuł,
 - łyżka oleju sezamowego,
 - 2 łyżki sosu sojowego,
 - 3 ząbki czosnku,
 - kawałek startego imbiru,
 - sok z połowy cytryny,
 - sól, pieprz



Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w dwóch - trzech łyżkach masła orzechowego i odstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w zapałki, paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Brokuła obgotowujemy w osolonej wodzie przez 7 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki.
 Na rozgrzany w woku tłuszcz wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i paprykę. Smażymy kilka minut. Dodajemy odsączonego z wody brokuła, pieczarki i groszek. Zalewamy sosem przygotowanym z oleju sezamowego, sosu sojowego, czosnku, imbiru, soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Osobno podsmażamy zamarynowanego kurczaka. Kiedy lekko się zezłoci dodajemy do niego pozostałe masło orzechowe. Doprawiamy.
Warzywa i podsmażonego kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!

Komentarze

  1. Nie martw się, akcja o polskim jadle niedługo się skończy i nie będziesz wszędzie widzieć klusek śląskich. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi mieć genialny smak! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie ;) A do tego jedzona pałeczkami, to już w ogóle wypas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie połączenie! Pycha!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty