Schab zapiekany w sosie pomidorowo - śmietanowym
Kilka dni temu powrócił mój kulinarny koszmar z dzieciństwa.. "Sos pomidorowy" mojej Maminy z zagęszczonego mąką koncentratu pomidorowego. Fuj! Nigdy go nie lubiłam, nie dziwota, że sam jego zapach mnie odrzucił.. Dziś postanowiłam tej samej Maminie podać mój sos pomidorowy, w towrzystwie prawie tradycyjnego kotleta schabowego..
Składniki:
- 4 kawałki schabu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 plastry żółtego sera,
- 1 czerwona cebula,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 300 g pomidorów koktajlowych,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- zioła: oregano, bazylia, tymianek,
- sól, pieprz
Kotlety delikatnie rozbijamy. Zanurzamy na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, sosu Worcestershire, kolendry i dwóch ząbków czosnku.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z pozostałym czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy do niej pomidory z puszki. Zagotowujemy. Wlewamy kremówkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.
Przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nim obsmażone z obu stron kotlety. Każdy kawałek schabu przykrywamy plastrem żółtego sera. Całość posypujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorami. Posypujemy ziołami.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Składniki:
- 4 kawałki schabu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 plastry żółtego sera,
- 1 czerwona cebula,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 300 g pomidorów koktajlowych,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- zioła: oregano, bazylia, tymianek,
- sól, pieprz
Kotlety delikatnie rozbijamy. Zanurzamy na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, sosu Worcestershire, kolendry i dwóch ząbków czosnku.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z pozostałym czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy do niej pomidory z puszki. Zagotowujemy. Wlewamy kremówkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.
Przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nim obsmażone z obu stron kotlety. Każdy kawałek schabu przykrywamy plastrem żółtego sera. Całość posypujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorami. Posypujemy ziołami.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Pyszne mięsko! Ja też wczoraj serwowałam nieco pomidorowy schab... Zapraszam na mój blog :)
OdpowiedzUsuńDokładnie wiem co czułaś!! Taki sosik maminy powoduje u mnie mdłości...A przecież sos pomidorowy może być tym co tygryski lubią najbardziej:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie to wygląda. Lubię wszystko co pomidorowe ;), no może bez dodatku mąki ;).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.