Schab zapiekany w sosie pomidorowo - śmietanowym

Kilka dni temu powrócił mój kulinarny koszmar z dzieciństwa.. "Sos pomidorowy" mojej Maminy z zagęszczonego mąką koncentratu pomidorowego. Fuj! Nigdy go nie lubiłam, nie dziwota, że sam jego zapach mnie odrzucił.. Dziś postanowiłam tej samej Maminie podać mój sos pomidorowy, w towrzystwie prawie tradycyjnego kotleta schabowego..

Składniki:
 - 4 kawałki schabu,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - 1 łyżka sosu Worcestershire,
 - 1 łyżka mielonej kolendry,
 - 5 ząbków czosnku,
 - 4 plastry żółtego sera,
 - 1 czerwona cebula,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 150 ml śmietany kremówki,
 - 300 g pomidorów koktajlowych,
 - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
 - zioła: oregano, bazylia, tymianek,
 - sól, pieprz




Kotlety delikatnie rozbijamy. Zanurzamy na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, sosu Worcestershire, kolendry i dwóch ząbków czosnku.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z pozostałym czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy do niej pomidory z puszki. Zagotowujemy. Wlewamy kremówkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.
Przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nim obsmażone z obu stron kotlety. Każdy kawałek schabu przykrywamy plastrem żółtego sera. Całość posypujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorami. Posypujemy ziołami.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Pyszne mięsko! Ja też wczoraj serwowałam nieco pomidorowy schab... Zapraszam na mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie wiem co czułaś!! Taki sosik maminy powoduje u mnie mdłości...A przecież sos pomidorowy może być tym co tygryski lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie to wygląda. Lubię wszystko co pomidorowe ;), no może bez dodatku mąki ;).
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty