Łosoś pod karmelizowanymi cebulką i papryką

Chyba wróciła moja kucharska wena! Już wczoraj wymyśliłam, co będę pichcić z okazji weekendu przez dwa dni. Dziś łosoś pod karmelizowanymi cebulką i papryką z kalafiorowym puree. Zachwiałam trochę proporcje w stosunku do oryginału, ale wyszło to tylko na dobre! Słodko winne papryczki okazały się hitem!
Teraz chwila odpoczynku, a potem biegnę na spotkanie ze Śliwką i Szaną. Niech żyje weekend!

Składniki:
 - 4 dzwonka łososia,
 - 4 papryki,
 - 3 czerwone cebule,
 - 3 łyżki brązowego cukru,
 - 8 łyżek octu balsamicznego,
 - sól, pieprz



Cebule obieramy, kroimy w piórka. Z papryk wydrążamy gniazda nasienne, kroimy je w paski. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy do miękkości przez ok. kwadrans. Posypujemy cukrem i smażymy dalej przez 2 minuty. Dolewamy ocet balsamiczny. Gotujemy do odparowania połowy płynu przez ok. 10 minut.
Dzwonka łososia myjemy, dokładnie osuszamy. Posypujemy solą oraz pieprzem i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na rybę nakładamy podsmażone cebulę i paprykę. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Podajemy z kalafiorowym puree. Gotowe!

Komentarze

  1. Pysznie wygląda. A kolory są powalające ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie!!!:) Kolorystyka oszałamiająca!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze wydawało mi się, że łosos z cebula to niebardzo ( chyba przez mamę, która mi tę teorie wpajała ;P), ale jeśli tak to wszystko się prezentuje, to ja juz nie mam zadnych watpliwosci.
    pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie to muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ale w wersji z karkówką i ryżem. Super pomysł na paprykę. Dziękuję za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty