Chilli z chorizo i kurczakiem
Temperatura obniżyła się o dobre kilka stopni, zaraz będziemy opatulać się szalami, popijać grzańca i chować się pod ciepłymi kocami. No i rozgrzewające jedzenie - zupy, ostre przyprawy. Dziś namiastka tego w chilli z chorizo i kurczakiem. Ostro!
Składniki:
- 1 kiełbasa chorizo (ok. 200 g),
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 4 papryki,
- suszone chilli i oregano (wg uznania),
- awokado skropione sokiem z cytryny do dekoracji,
- słodka mielona papryka,
- sól, pieprz
Chorizo obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Po kilku minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Zalewamy pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i oregano. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy odrobinę wody. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 30 minut. W tym czasie piersi kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w slodkiej papryce z odrobiną chilli, soli i pieprzu, obsmażamy.
Podsmazonego kurczaka i odsączoną z zalewy fasolkę dodajemy do gotującego się sosu. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy.
Podajemy z dodatkiem pokropionego sokiem z cytryny awokado oraz z ugotowanym na sypko ryżem.
Składniki:
- 1 kiełbasa chorizo (ok. 200 g),
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 4 papryki,
- suszone chilli i oregano (wg uznania),
- awokado skropione sokiem z cytryny do dekoracji,
- słodka mielona papryka,
- sól, pieprz
Chorizo obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Po kilku minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Zalewamy pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i oregano. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy odrobinę wody. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 30 minut. W tym czasie piersi kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w slodkiej papryce z odrobiną chilli, soli i pieprzu, obsmażamy.
Podsmazonego kurczaka i odsączoną z zalewy fasolkę dodajemy do gotującego się sosu. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy.
Podajemy z dodatkiem pokropionego sokiem z cytryny awokado oraz z ugotowanym na sypko ryżem.
Ja już piję grzańca!!;) Jedzonko pyszniutkie!! Uwielbiam pikantne przyprawy!
OdpowiedzUsuńAlez mi narobilas smaka na takie ostre, rozgrzewajace jedzonko! Jak tylko skonczy sie polski tydzien, zmajstruje sobie takie chilli :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Świetne, wyraziste kolory, a do tego bardzo lubię chorizo :) super ;)
OdpowiedzUsuńŁohoho, ja śmigam w szalach odkąd przestało być constans upalnie :D Muszę teraz zacząć się rozgrzewać od wewnątrz i Twoja propozycja ląduje w czołówce mojej "to-do list" :D
OdpowiedzUsuńaz mi slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń