Wieprzowina w marynacie paprykowo - anyżowej z puree ze słodkich ziemniaków
Kolejna inspiracja Ramsay'owa. Przyjemna, pikantna alternatywa dla tradycyjnego schaboszczaka. Pikantne mięso świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami. Ja podałam je jeszcze z gotowaną marchewką. Ze względu na to, że w Polsce bataty nie należą do tanich, w uboższej wersji można zastąpić je zwykłymi ziemniakami..
Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe,
- ½-1 łyżki chilli,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka gałązek tymianku,
- 4 ząbki czosnku,
- 5-6 gwiazdek anyżu,
- łyżka ziaren kolendry,
- 3 duże bataty,
- rosół w ilości wystarczającej do przykrycia ziemniaków,
- 1 posiekana szalotka,
- 4-5 listków szałwi,
- sól, pieprz
Przygotowujemy marynatę do mięsa: mieszamy chilli, paprykę, odrobinę soli i pieprzu, dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, sprasowany czosnek, rozgniecione gwiazdki anyżu i ziaren kolendry. Do przygotowanej masy wkładamy oprawione mięso, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż zrobi się rumiane. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez około kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na 10 minut.
W międzyczasie podgrzewamy bulion. Bataty kroimy i gotujemy w bulionie przez 7-8 minut. Ugotowane słodkie ziemniaki odsączamy i studzimy.
Na rozgrzanej patelni smażymy posiekaną szalotkę z ząbkiem czosnku. Gdy zacznie karmelizować dodajemy do niej bataty. Smażymy jeszcze przez 5-6 minut, aby ziemniaki zmiękły. Następnie rozgniatamy wszystko na puree. Przyprawiamy szałwią i kolendrą.
Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe,
- ½-1 łyżki chilli,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka gałązek tymianku,
- 4 ząbki czosnku,
- 5-6 gwiazdek anyżu,
- łyżka ziaren kolendry,
- 3 duże bataty,
- rosół w ilości wystarczającej do przykrycia ziemniaków,
- 1 posiekana szalotka,
- 4-5 listków szałwi,
- sól, pieprz
Przygotowujemy marynatę do mięsa: mieszamy chilli, paprykę, odrobinę soli i pieprzu, dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, sprasowany czosnek, rozgniecione gwiazdki anyżu i ziaren kolendry. Do przygotowanej masy wkładamy oprawione mięso, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż zrobi się rumiane. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez około kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na 10 minut.
W międzyczasie podgrzewamy bulion. Bataty kroimy i gotujemy w bulionie przez 7-8 minut. Ugotowane słodkie ziemniaki odsączamy i studzimy.
Na rozgrzanej patelni smażymy posiekaną szalotkę z ząbkiem czosnku. Gdy zacznie karmelizować dodajemy do niej bataty. Smażymy jeszcze przez 5-6 minut, aby ziemniaki zmiękły. Następnie rozgniatamy wszystko na puree. Przyprawiamy szałwią i kolendrą.
brzmi ciekawie i chyba pachnie bosko sądząc po zestawie przypraw :-) powiedz mi tylko jeszcze czy kotlety wieprzowe to kawałki schabu środkowego czy jakąś inną część wykorzystałaś?
OdpowiedzUsuńPachnie wspaniale! Zazwyczaj właśnie schab ze środka w ten sposób robię, ale na zdjęciu dziś, wyjątkowo - łopatka:D
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda - ładny kolor mięsa, to pewnie od tej marynaty?
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie! ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:) muszę kiedyś wypróbować:) jeśli lubisz przeglądać modowe blogi zapraszam do mnie:) zachęcam do obserwacji;**
OdpowiedzUsuńMadziu kiedy znów przyniesiesz to dobre ciasto???
OdpowiedzUsuń