Jesienna zupa warzywna
Nie mam najmniejszych wątpliwości - jesień zadomowiła się na dobre. Poranki są tak chłodne, że wychodząc do pracy mam ochotę uzbrajać się w czapkę i rękawiczki. Z kolei wracając do domu, z chęcią sięgam po coś gastronomicznie rozgrzewającego. Dziś była to jesienna zupa warzywna z moimi udoskonaleniami..
Składniki:
- 1 duży por,
- 2 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 4 gałązki selera naciowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów,
- 750 ml bulionu,
- puszka cieciorki,
- łyżeczka cukru,
- 1 papryczka chilli,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki i grzanki do posypania
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy pora oraz selera naciowego. Warzywa wrzucamy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz papryczkę chilli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. kwadrans. Dodajemy pomidory z puszki. Całość przecieramy blenderem. Przed podaniem dodajemy odsączoną cieciorkę. Podajemy z natką pietruszki i grzankami..
Składniki:
- 1 duży por,
- 2 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 4 gałązki selera naciowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów,
- 750 ml bulionu,
- puszka cieciorki,
- łyżeczka cukru,
- 1 papryczka chilli,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki i grzanki do posypania
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy pora oraz selera naciowego. Warzywa wrzucamy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz papryczkę chilli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. kwadrans. Dodajemy pomidory z puszki. Całość przecieramy blenderem. Przed podaniem dodajemy odsączoną cieciorkę. Podajemy z natką pietruszki i grzankami..
pyszna, jesienna zupa - takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńJa i tak czekam niecierpliwie na Halloween i potrawy z dyni:)
OdpowiedzUsuńRozgrzewająco i sycąco :)
OdpowiedzUsuń