Jesienna zupa warzywna

Nie mam najmniejszych wątpliwości - jesień zadomowiła się na dobre. Poranki są tak chłodne, że wychodząc do pracy mam ochotę uzbrajać się w czapkę i rękawiczki. Z kolei wracając do domu, z chęcią sięgam po coś gastronomicznie rozgrzewającego. Dziś była to jesienna zupa warzywna z moimi udoskonaleniami..

Składniki:
 - 1 duży por,
 - 2 ziemniaki,
 - 3 marchewki,
 - 4 gałązki selera naciowego,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 2 puszki pomidorów,
 - 750 ml bulionu,
 - puszka cieciorki,
 - łyżeczka cukru,
 - 1 papryczka chilli,
 - sól, pieprz,
 - natka pietruszki i grzanki do posypania




Marchewkę i ziemniaki obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy pora oraz selera naciowego. Warzywa wrzucamy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz papryczkę chilli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. kwadrans. Dodajemy pomidory z puszki. Całość przecieramy blenderem. Przed podaniem dodajemy odsączoną cieciorkę. Podajemy z natką pietruszki i grzankami..

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty