Łosoś zapiekany na porach

Pięknie zaczęła się jesień! Za oknem przygrzewa słońce, spadający satelita szczęśliwie ominął Poznań, a przed nami kumulacja lotto ;) Oczywiście prawdopodobieństwo wygranej jest równie znikome jak to, że znajdę kosmiczne cząstki.. Są jednak wydarzenia dziś pewne: obejrzenie "Inkarnacji" z Julianne Moore i Jonathanem Rhys Meyersem oaz zjedzenie przepysznego łososia inspirowanego przepisem z magazynu BBC Good Food..

Składniki:
 - 700 g pora,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - 2 łyżki musztardy (nie miałam takiej z ziarnami gorczycy, użyłam pół na pół - kremskiej i sarepskiej)
 - 2 łyżki miodu,
 - sok z połowy cytryny,
 - 250 g pomidorów koktajlowych (u mnie 500 g zwykłych, pokrojonych na cząstki),
 - 4 filety z łososia, bez skóry,
 - sól, pieprz..



Pora kroimy w drobne talarki. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wykładamy razem z pokrojonymi pomidorami do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek. Polewamy połową sosu przygotowanego z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i soku z cytryny. Na warzywach układamy oprószone solą i pieprzem filety z łososia. Rybę polewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
W oryginale danie przygotowane jest w mikrofalówce, zwiększyłam też ilość przygotowanego sosu o połowę.  Podałam w towarzystwie kuskusu z groszkiem i koperkiem.

Komentarze

  1. Uwielbiam, uwielbiam, wprost uwielbiam łososia! :) W Twoim wydaniu na pewno jest znakomity. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łosoś jest zdecydowanie najpyszniejszy.
    a taka jesień.. cieszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. masz rację, zaczęła się przepięknie :) pomidory??? szybko musze po lososia biec, by jeszcze na tych dobrych, pelnych smaku, przygotowac podobne danie. uwielbiam smak duszonych porów

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię łososia, ten na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty