Kurczak w sosie z selera naciowego i papryki
O walorach selera naciowego rozpisywałam się już jakiś czas temu. Szkoda, że tak trudno znaleźć z jego udziałem przepis, który nie będzie zupą czy sałatką. Poszukiwania zakończyłam na niezawodnej stronie BBC Good Food. Wprowadziłam oczywiście kilka zmian - najważniejsze to pozbycie się boczku i kiełbasy, co by bardziej zdrowo i dietetycznie było.
Składniki:
- główka selera naciowego,
- 2 duże papryki,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 4 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz
Cebulę, paprykę oraz selera drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez ok. 10 minut, by warzywa zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy liśćmi laurowymi, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Aby warzywa miały konsystencję sosu przecieramy je blenderem.
Osobno podsmażamy pokrojone w kostkę, doprawione piersi z kurczaka. Dodajemy je do sosu warzywnego. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Składniki:
- główka selera naciowego,
- 2 duże papryki,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 4 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz
Cebulę, paprykę oraz selera drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez ok. 10 minut, by warzywa zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy liśćmi laurowymi, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Aby warzywa miały konsystencję sosu przecieramy je blenderem.
Osobno podsmażamy pokrojone w kostkę, doprawione piersi z kurczaka. Dodajemy je do sosu warzywnego. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Robilam niedawno taką potrawke z kurczaka z selerem naciowym i podawalam z makaronem. Musze sprobowac twojej wersji z ryzem bo sam sos bardzo mi odpowiada...
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde pysznie! A co do selera naciowego, masz racje: wiekszosc przepisow z jego udzialem to zupy. Szkoda, ze to takie niedoceniane warzywo.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie a warzywka i kurczaka uwielbiam!!!Będę dziś działać w kuchni!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńObee jesteś waspaniała ! Zostało mi pół selera po gotowaniu zupy i za choinke nie wiedziałam co z nim dalej zrobic - dzięki !!!
OdpowiedzUsuńMyślę, że słusznie zrobiłaś, że pozbyłaś się kiełbasy i boczku, były zupełnie niepotrzebne. Danie przypomina mi potrawkę z kurczaka wg Olivera, którą kiedyś robiłem. Seler naciowy był jej ważnym składnikiem.
OdpowiedzUsuńNie mialem wszystko co postrzebowalem tak ze musialem troszke zmienic. Dzieki za grunt! :) Swietnie mi wyszlo! Wlasnie jem :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sposób na zagospodarowanie selera naciowego i świetny sos,ale co z kurczakiem.Nie ma przepisu ,co z nim zrobić ,czyli zrób co chcesz .Dla mnie przepis nie jest pełny :(
OdpowiedzUsuńAnonimie, przed takim komentarzem należałoby doczytać przepis do końca, polecam trzecią linijkę od końca ;)
Usuń