Kurczak w sosie ajvarowym

Wszystko, co dobre szybko się kończy (konkretnie - urlop, jutro niestety powrót do pracy), a wszystko, co smaczne szybko znika z talerzy (tak, jak dzisiejszy obiad).
Mając do wyboru pesto i ajvar, które zalegają na półce w spiżarni, dziś postawiłam na to drugie. Paprykowo - bakłażanowa pasta w intensywnym pomarańczowym kolorze była bazą do przepysznego lekko kwaśnawego sosu..

Składniki:
 - 4 piersi z kurczaka,
 - słoiczek pasty ajvar,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 1 cebula,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - pół cukinii,
 - sól, pieprz



Oczyszczone piersi z kurczaka marynujemy przez conajmniej godzinę w ajvarze (ok. 3 łyżki).
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy razem ze zmiażdżonym czosnkiem przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pozostały ajvar, pomidory z puszki oraz pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez ok. 7 minut.
Zamarynowanego kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez około pół godziny.
Gotowe!

Komentarze

  1. u la la - to musiało być pyszne;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ajvar, takie danie zjadlabym z najwieksza przyjemnoscia ;)
    placzenie z cukinia brzmi oryginalnie. podziwiam inwencje

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połączenie, uwielbiam ajvar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam! mniiaaaaammmmm!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam i jestem zachwycona :) dawno nie jadłam tak delikatnego i soczystego kurczaka :) polecam! A jutro u mnie na blogu podzielę się Twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty