Kurczak w sosie ajvarowym
Wszystko, co dobre szybko się kończy (konkretnie - urlop, jutro niestety powrót do pracy), a wszystko, co smaczne szybko znika z talerzy (tak, jak dzisiejszy obiad).
Mając do wyboru pesto i ajvar, które zalegają na półce w spiżarni, dziś postawiłam na to drugie. Paprykowo - bakłażanowa pasta w intensywnym pomarańczowym kolorze była bazą do przepysznego lekko kwaśnawego sosu..
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- słoiczek pasty ajvar,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- pół cukinii,
- sól, pieprz
Oczyszczone piersi z kurczaka marynujemy przez conajmniej godzinę w ajvarze (ok. 3 łyżki).
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy razem ze zmiażdżonym czosnkiem przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pozostały ajvar, pomidory z puszki oraz pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez ok. 7 minut.
Zamarynowanego kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez około pół godziny.
Gotowe!
Mając do wyboru pesto i ajvar, które zalegają na półce w spiżarni, dziś postawiłam na to drugie. Paprykowo - bakłażanowa pasta w intensywnym pomarańczowym kolorze była bazą do przepysznego lekko kwaśnawego sosu..
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- słoiczek pasty ajvar,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- pół cukinii,
- sól, pieprz
Oczyszczone piersi z kurczaka marynujemy przez conajmniej godzinę w ajvarze (ok. 3 łyżki).
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy razem ze zmiażdżonym czosnkiem przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pozostały ajvar, pomidory z puszki oraz pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez ok. 7 minut.
Zamarynowanego kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez około pół godziny.
Gotowe!
u la la - to musiało być pyszne;)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam ajvar, takie danie zjadlabym z najwieksza przyjemnoscia ;)
OdpowiedzUsuńplaczenie z cukinia brzmi oryginalnie. podziwiam inwencje
Bardzo fajne połączenie, uwielbiam ajvar :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam! mniiaaaaammmmm!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i jestem zachwycona :) dawno nie jadłam tak delikatnego i soczystego kurczaka :) polecam! A jutro u mnie na blogu podzielę się Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuń