Domowa chińszczyzna

Nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez woka. Niejednokrotnie wykorzystuję go jako większą patelnię, dziś jednak użyłam go, jak tradycja przykazuje, by kulinarnie przenieść się daleko na wschód. Podróż do Chin w obecnej kondycji finansowej jest dla mnie równie nieosiągalna jak wyprawa na księżyc. Mogę jednak oddać się marzeniom o Terakotowej Armii czy Wielkim Murze zajadając się domową chińszczyzną..

Składniki:
 - 200 g makaronu jajecznego,
 - opakowanie (nie pamiętam gramatury) grzybów mun,
 - 2 papryki - czerwona i żółta,
 - pół główki kapusty pekińskiej,
 - 1 zielony ogórek,
 - 1 cebula,
 - 2 piersi z kurczaka,
 - 4 ząbki czosnku,
 - kawałek imbiru,
 - 5 łyżek ciemnego sosu sojowego,
 - 2 łyżki musztardy,
 - sól, pieprz



Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do marynaty przygotowanej z dwóch łyżek sosu sojowego, startego imbiru i  dwóch ząbków czosnku. Chłodzimy przez conajmniej godzinę.
Cebulę siekamy w piórka, kapustę szatkujemy. Paprykę oraz ogórka kroimy w "zapałki". Grzyby przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Na woku rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy cebulę, podsmażamy kilka minut. Dodajemy zamarynowanego kurczaka. Kiedy mięso się zezłoci dodajemy paprykę, kapustę, grzyby oraz ogórka. Po chwili dodajemy pozostały czosnek, sos sojowy oraz musztardę. Podsmażamy aby warzywa lekko zmiękły.
Podajemy z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu,
Gotowe!

Komentarze

  1. O tak, wok w kuchni jest niezbedny, bo przeciez zycie bez domowej chinszczyzny jest nie do przyjecia!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... a za mną od kilku dni właśnie chińczyk chodzi ;) btw - wystawa terakotowych koleszków (nie oryginał, ale wrażenie robili) była na Helu. Może i do Poznaniunia zawitają

    OdpowiedzUsuń
  3. Wok to chyba najczęściej używane przeze mnie naczynie w kuchni ;) Robię w nim niemal wszystko poza gotowaniem zupy ;)
    A z takich dań najbardziej lubię wyjadać grzybki mun :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam chińszczyznę! niestety nie mam woka :( ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o . chińszczyznę robię w domu często, jest pyszna :) często kurczaka robię z sosem i zawijam w sajgonki (smażę na teflonie bez tłuszczowo :). Resztę kurczaka mieszam z warzywami i ryżem. mniam. twoja wygląda pysznie :D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, ale ładnie wygląda :) uwielbiam patrzeć na takie kolorowe dania. I w smaku musi też być rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty