Sałatka ziemniaczana z bobem
Zgodnie z wczorajszą obietnicą dziś będzie przepis na danie z warsztatów kulinarnych. Wspominałam, że danie, które przyrządzałam było niezwykle proste.. No bo co skomplikowanego może być w sałatce? Nawet z tak egzotycznym, przynajmniej dla mnie, składnikiem, jakim są szyjki rakowe..
Z racji tego, że nie jestem fanką owoców morza i podobnych, w warunkach domowych owe szyjki najchętniej pominę lub zastąpię delikatnym mięsem z kurczaka..
Składniki:
- 300 g młodych ziemniaków,
- 100 g szyjek rakowych,
- 150 g ugotowanego, obranego bobu,
- 5 szalotek,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek koperku,
- 70 ml sosu czosnkowego,
- oliwa z oliwek
Cebulki obieramy i przekrawamy na pół. Ziemniaki myjemy i razem z szalotką pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Upieczone ziemniaki kroimy w plastry, łączymy z bobem, lekko podsmażonymi na oliwie szyjkami rakowymi, posiekanym koperkiem i ćwiartkami rzodkiewek. Mieszamy z sosem czosnkowym.
Gotowe!
Z racji tego, że nie jestem fanką owoców morza i podobnych, w warunkach domowych owe szyjki najchętniej pominę lub zastąpię delikatnym mięsem z kurczaka..
Składniki:
- 300 g młodych ziemniaków,
- 100 g szyjek rakowych,
- 150 g ugotowanego, obranego bobu,
- 5 szalotek,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek koperku,
- 70 ml sosu czosnkowego,
- oliwa z oliwek
Cebulki obieramy i przekrawamy na pół. Ziemniaki myjemy i razem z szalotką pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Upieczone ziemniaki kroimy w plastry, łączymy z bobem, lekko podsmażonymi na oliwie szyjkami rakowymi, posiekanym koperkiem i ćwiartkami rzodkiewek. Mieszamy z sosem czosnkowym.
Gotowe!
mniam! pyszna sałatka! ta kromeczka chleba... urocza!
OdpowiedzUsuńgdzie kupiłaś szyjki rakowe? z chęcią bym spróbowała, ale u nas nigdzie mi się w oczy nie rzuciły, ale pewnie dlatego że ich bardzo nie szukałam :D
piękne zdjęcie :) z ochotą bym sobie taką sałatkę przygotowała, ale przyłączam się do pytania EVY :)
OdpowiedzUsuńMagda, odpowiedż w pierwszym zdaniu :D
OdpowiedzUsuńSałatkę przyrządzałam na warsztatach kulinarnych więc szyjki rakowe miałam "podane na tacy" ;)
Bardzo fajna sałatka, zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńMi też się bardzo sałatka podoba, ale ja fanką owoców morza jestem ... szyjki rakowe mogę więc sobie zastąpić krewetkami, bo wątpię żeby mi się szyjki udało kupić.
OdpowiedzUsuńoryginalna sałatka;)
OdpowiedzUsuń