Pasztet z cukinii

Przepis na pasztet z cukinii podrzuciła wczoraj Shinju na mikserowych pogaduszkach. Głód i zachęcające komentarze zmobilizowały mnie do wypróbowania tej receptury. Doskonały pomysł, nie tylko dla wegetarian. Myślę, że z powodzeniem można w ten sam sposób przygotować cukiniowe klopsiki. Drobne zmiany, które wprowadziłam to dodanie tymianku, odjęcie jednego jaja i zmniejszenie ilości oleju.



Składniki:
 - 1 duża cukinia starta na dużych oczkach tarki,
 - 3 duże cebule,
 - półtora szklanki bułki tartej,
 - 3 jaja,
 - 200 g startego żółtego sera,
 - łyżka suszonego tymianku,
 - sól, pieprz
 - olej do wysmarowania keksówki

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Masę wykładamy do wysmarowanej olejem keksówki. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  1. do podobnego pasztetu przymierzam się chyba od roku i zawsze coś.... a Twój wygląda bardzo apetycznie więc może i ja w końcu się zmobilizuję i upiekę?

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł!:))) wyszło naprawdę ekstra i fajna fotka!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu, a jednak się udało! wygląda cudownie! zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty