Łosoś z pomidorowym kuskusem i sosem cytrynowo - koperkowym

"Złowiłam" wczoraj w sklepie piękny kawałek łososia. Już kiedy ekspedientka pakowała go w folię wiedziałam w jakim towarzystwie będzie mu najlepiej. Pospiesznie wrzuciłam do koszyka suszone pomidory, kuskus i pognałam do kasy. Miałam nadzieję zdążyć przed deszczem..
Niestety, piękne oberwanie chmury i dziurawa wiata na przystanku autobusowym sprawiły, że do domu dotarłam równie mokra jak ów łosoś (w czasach swej świetności)..
Co do dzisiejszego obiadu - szybki, nie wymagający wiele zachodu i umiejętności, a robi wrażenie. Polecam :D

Składniki:
 - filet z łososia podzielony na części,
 - 300 g kaszy kuskus,
 - 200 g suszonych pomidorów w oliwie,
 - sok z połowy cytryny,
 - garść startych suszonych pomidorów,
 - szklanka bulionu warzywnego,
 - sól, pieprz



Podzielonego na kawałki łososia układamy z żaroodpornym naczyniu, do którego wcześniej wlewamy oliwę ze słoika z pomidorami. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, obficie posypujemy startymi pomidorami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Kuskus zalewamy bulionem. Odstawiamy na 10 minut, by kasza wchłonęła płyn. Łączymy z pokrojonymi w kostkę pomidorami z oliwy, które uprzednio podsmażamy przez 2 minuty na suchej patelni. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Potrawa idealnie skomponowała się z sosem cytrynowo - koperkowym.

Składniki sosu:
 - 200 g gęstego jogurtu greckiego,
 - 2 łyżki majonezu,
 - pęczek koperku,
 - sok z połowy cytryny,
 - szczypta cukru
 - sól, pieprz

Jogurt bałkański łączymy z majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Komentarze

Popularne posty