Gulasz madziarski

Na obiad było dziś pikantnie i bardzo mięsnie.
Gulasz serwuję zazwyczaj w wersji wołowej, ale z braku laku nadała się i wieprzowina (zwłaszcza, że w tej wersji przygotowanie okazało się krótsze). Podobno podawać powinno się go z kaszą, u mnie jednak występuje zawsze w połączeniu z ziemniakami..

Składniki:
 - 1 kg wieprzowiny (wołowiny lub czego tam żołądkowi potrzeba),
 - 1 kg cebuli,
 - 2 łyżeczki kminku,
 - 5-7 łyżeczek słodkiej papryki,
 - 2 łyżeczki ostrej papryki,
 - 1 liść laurowy,
 - 3 ziarenka ziela angielskiego,
 - 8-10 łyżki oleju,
 - 1/2 litra bulionu,
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - sól, pieprz



Mięso myjemy, kroimy w kostkę podsmażamy na patelni do momentu odparowania wody. Osobno smażymy pokrojoną cebulę, do której pod koniec dodajemy papryki w proszku. Całość przesmażamy jeszcze przez moment (papryka ma nabrać pięknego koloru, uwaga aby jej nie zrumienić).
Do dużego rondla wkładamy podsmażone mięso, zrumienioną cebulę wraz z paprykami, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku. Następnie wlewamy 1/2 litra bulionu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 45 min, uzupełniając odparowany płyn wodą (mięso powinno być przykryte płynem w czasie duszenia tak,by cebula się rozgotowała). Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.

Komentarze

  1. Moja Babcia robi podobny. :) Kiedy byłam na Węgrzech to właśnie te papryki rzuciły mi się w oczy: cale stoiska pełne przeróżnych suszonych papryk..

    OdpowiedzUsuń
  2. woow super wygląda...lubie takie dania

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, jak to wygląda!!! boskie żarło! przeżyje nawet kminek, i jak mame kocham zrobię, zrobię, zrobię !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty