Gulasz madziarski
Na obiad było dziś pikantnie i bardzo mięsnie.
Gulasz serwuję zazwyczaj w wersji wołowej, ale z braku laku nadała się i wieprzowina (zwłaszcza, że w tej wersji przygotowanie okazało się krótsze). Podobno podawać powinno się go z kaszą, u mnie jednak występuje zawsze w połączeniu z ziemniakami..
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (wołowiny lub czego tam żołądkowi potrzeba),
- 1 kg cebuli,
- 2 łyżeczki kminku,
- 5-7 łyżeczek słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 8-10 łyżki oleju,
- 1/2 litra bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
Mięso myjemy, kroimy w kostkę podsmażamy na patelni do momentu odparowania wody. Osobno smażymy pokrojoną cebulę, do której pod koniec dodajemy papryki w proszku. Całość przesmażamy jeszcze przez moment (papryka ma nabrać pięknego koloru, uwaga aby jej nie zrumienić).
Do dużego rondla wkładamy podsmażone mięso, zrumienioną cebulę wraz z paprykami, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku. Następnie wlewamy 1/2 litra bulionu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 45 min, uzupełniając odparowany płyn wodą (mięso powinno być przykryte płynem w czasie duszenia tak,by cebula się rozgotowała). Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Gulasz serwuję zazwyczaj w wersji wołowej, ale z braku laku nadała się i wieprzowina (zwłaszcza, że w tej wersji przygotowanie okazało się krótsze). Podobno podawać powinno się go z kaszą, u mnie jednak występuje zawsze w połączeniu z ziemniakami..
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (wołowiny lub czego tam żołądkowi potrzeba),
- 1 kg cebuli,
- 2 łyżeczki kminku,
- 5-7 łyżeczek słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 8-10 łyżki oleju,
- 1/2 litra bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
Mięso myjemy, kroimy w kostkę podsmażamy na patelni do momentu odparowania wody. Osobno smażymy pokrojoną cebulę, do której pod koniec dodajemy papryki w proszku. Całość przesmażamy jeszcze przez moment (papryka ma nabrać pięknego koloru, uwaga aby jej nie zrumienić).
Do dużego rondla wkładamy podsmażone mięso, zrumienioną cebulę wraz z paprykami, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku. Następnie wlewamy 1/2 litra bulionu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 45 min, uzupełniając odparowany płyn wodą (mięso powinno być przykryte płynem w czasie duszenia tak,by cebula się rozgotowała). Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Moja Babcia robi podobny. :) Kiedy byłam na Węgrzech to właśnie te papryki rzuciły mi się w oczy: cale stoiska pełne przeróżnych suszonych papryk..
OdpowiedzUsuńwoow super wygląda...lubie takie dania
OdpowiedzUsuńjej, jak to wygląda!!! boskie żarło! przeżyje nawet kminek, i jak mame kocham zrobię, zrobię, zrobię !!!
OdpowiedzUsuń