Curry z marchewką i groszkiem

Gotowana marchewka z groszkiem to podobno dziecięcy koszmar wielu z nas. Chyba należę do nielicznych wyjątków, którym to połączenie źle się nie kojarzy. Dziś na obiad wspomnienie z dzieciństwa połączone z indyjską nutą curry. Słodko, korzennie, ciut pikantnie. Do tego pomarańczowy kolor, który nieco rozweselił moją posępną minę. Dlaczego dni urlopu tak szybko mijają??

Składniki:
 - 2 piersi z kurczaka,
 - 3 duże marchewki,
 - 1 puszka groszku konserwowego,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 1 cebula,
 - 300 ml mleczka kokosowego,
 - 150 ml śmietany 30%,
 - 3-4 łyżki curry,
 - szczypta cukru,
 - sól, pieprz



Drobno posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem piersi kurczaka. Smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę wcześniej obgotowaną marchewkę oraz pomidory z puszki. Mieszamy. Dolewamy mleczko kokosowe oraz śmietanę. Zagotowujemy, wsypujemy groszek. Doprawiamy curry, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!

Komentarze

  1. mi również kojarzy się całkiem spoko. ależ to wygląda, obee, rewelacja. polsko indyjski romans! Super!!! Zrobię już niedługo, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym chociaż kawałeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trafiłaś idealnie w moje smaki, biegnę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty