Tandoori z kurczaka i relish z mango i ananasa
Dziś odbył się chrzest.. Grilla, którego wygrałam w konkursie Knedlików. Sposób może nietypowy, ale zasadny, przynajmniej wg Gordona, który znów posłużył mi inspiracją. Nie obyło się bez przeróbek, kto więc oryginalnym przepisem zainteresowany musi go odszukać w Zdrowej Kuchni Ramsay'a. Z sosem z ananasa i mango doskonale skomponował się obgotowany kalafior.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki garam masali,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 duży ząbek czosnku,
- kawałek imbiru długości ok. 3 cm,
- sok z połowy cytryny,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz
Piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty łączymy na gładką masę. Dokładnie obtaczamy nią kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na grillu lub patelni przez ok. 20 minut.
Składniki sosu:
- 1 małe mango,
- ćwierć ananasa,
- 1 drobno posiekana papryczka chilli,
- 1 cebula,
- sok z połowy cytryny,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- opakowanie serka z ananasem..
Mango i ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chilli drobno siekamy. Wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Miksujemy blenderem na gładką masę. Przed podaniem chłodzimy przez przynajmniej kwadrans w lodówce..
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki garam masali,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 duży ząbek czosnku,
- kawałek imbiru długości ok. 3 cm,
- sok z połowy cytryny,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz
Piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty łączymy na gładką masę. Dokładnie obtaczamy nią kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na grillu lub patelni przez ok. 20 minut.
Składniki sosu:
- 1 małe mango,
- ćwierć ananasa,
- 1 drobno posiekana papryczka chilli,
- 1 cebula,
- sok z połowy cytryny,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- opakowanie serka z ananasem..
Mango i ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chilli drobno siekamy. Wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Miksujemy blenderem na gładką masę. Przed podaniem chłodzimy przez przynajmniej kwadrans w lodówce..
lubię kurczaka w takich odsłonach. pysznie wszystko wygląda;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten kurczak!
OdpowiedzUsuńwspaniała odsłona. sos niesamowity, właśnie w weekend przeglądałam książkę z sałatkami i ananas z chili mnie zauroczył. Brawa dla Obee!!!
OdpowiedzUsuńale pyszności !
OdpowiedzUsuńboski relish! wow !
OdpowiedzUsuńjuż same kolory są zachwycające, a co dopiero smak :)
OdpowiedzUsuń