Tandoori z kurczaka i relish z mango i ananasa

Dziś odbył się chrzest.. Grilla, którego wygrałam w konkursie Knedlików. Sposób może nietypowy, ale zasadny, przynajmniej wg Gordona, który znów posłużył mi inspiracją. Nie obyło się bez przeróbek, kto więc oryginalnym przepisem zainteresowany musi go odszukać w Zdrowej Kuchni Ramsay'a. Z sosem z ananasa i mango doskonale skomponował się obgotowany kalafior.

Składniki:
 - 3 piersi z kurczaka,
 - 1 łyżeczka kurkumy,
 - 2 łyżeczki garam masali,
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry,
 - 1 łyżeczka kuminu,
 - 1 duży ząbek czosnku,
 - kawałek imbiru długości ok. 3 cm,
 - sok z połowy cytryny,
 - 100 ml jogurtu naturalnego,
 - sól, pieprz



Piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty łączymy na gładką masę. Dokładnie obtaczamy nią kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na grillu lub patelni przez ok. 20 minut.

Składniki sosu:
 - 1 małe mango,
 - ćwierć ananasa,
 - 1 drobno posiekana papryczka chilli,
 - 1 cebula,
 - sok z połowy cytryny,
 - 200 ml jogurtu naturalnego,
 - opakowanie serka z ananasem..

Mango i ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chilli drobno siekamy. Wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Miksujemy blenderem na gładką masę. Przed podaniem chłodzimy przez przynajmniej kwadrans w lodówce..

Komentarze

  1. lubię kurczaka w takich odsłonach. pysznie wszystko wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała odsłona. sos niesamowity, właśnie w weekend przeglądałam książkę z sałatkami i ananas z chili mnie zauroczył. Brawa dla Obee!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. już same kolory są zachwycające, a co dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty