Stir fry z papryki, fasolki i cukinii

Chciało mi się dziś chrupiących warzyw. Najprościej byłoby kupić mrożonkę, posypać przyprawami i wrzucić na patelnię. Na to jednak przyjdzie czas za kilka miesięcy, kiedy z rynku znikną świeże warzywa. Nieco po polsku, nieco po chińsku - warzywa, kurczak i ryż - w sam raz po przepłynięciu "milionów" długości basenu..

Składniki:
 - ok. pół kg polędwiczek z kurczaka,
 - pół kg fasolki szparagowej,
 - 2 cukinie,
 - 4 czerwone papryki,
 - 1 duża cebula,
 - 4 łyżki słodkiego sosu chilli,
 - 4 łyżki sosu sojowego,
 - 3 ząbki czosnku,
 - kawałek imbiru wielkości kciuka,
 - sól, pieprz



Polędwiczki oczyszczamy, kroimy w kostkę, obtaczamy marynatą przygotowaną z łyżki sosu chilli i dwóch łyżek sosu sojowego. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cukinię obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka.
Na rozgrzany w woku tłuszcz wrzucamy cebulę, zmiażdżony czosnek oraz drobno posiekany imbir. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Wrzucamy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kilka minut. Dorzucamy obgotowaną fasolkę. Warzywa doprawiamy pozostałymi sosami, solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez chwilę uważając aby warzywa się nie rozgotowały.
Kawałki zamarynowanego kurczaka obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!

Komentarze

  1. przyjaźń polsko chińska mówisz? gdzie ten festyn się odbywa? Już lecę!!!!!!!!!!! gratki za ilość basenów

    OdpowiedzUsuń
  2. No i masz: nie dosc, ze narobilas mi ochoty na stir-fry, to jeszcze zachcialo mi sie przez ciebie plywac :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty