Stir fry z papryki, fasolki i cukinii
Chciało mi się dziś chrupiących warzyw. Najprościej byłoby kupić mrożonkę, posypać przyprawami i wrzucić na patelnię. Na to jednak przyjdzie czas za kilka miesięcy, kiedy z rynku znikną świeże warzywa. Nieco po polsku, nieco po chińsku - warzywa, kurczak i ryż - w sam raz po przepłynięciu "milionów" długości basenu..
Składniki:
- ok. pół kg polędwiczek z kurczaka,
- pół kg fasolki szparagowej,
- 2 cukinie,
- 4 czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- sól, pieprz
Polędwiczki oczyszczamy, kroimy w kostkę, obtaczamy marynatą przygotowaną z łyżki sosu chilli i dwóch łyżek sosu sojowego. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cukinię obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka.
Na rozgrzany w woku tłuszcz wrzucamy cebulę, zmiażdżony czosnek oraz drobno posiekany imbir. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Wrzucamy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kilka minut. Dorzucamy obgotowaną fasolkę. Warzywa doprawiamy pozostałymi sosami, solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez chwilę uważając aby warzywa się nie rozgotowały.
Kawałki zamarynowanego kurczaka obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Składniki:
- ok. pół kg polędwiczek z kurczaka,
- pół kg fasolki szparagowej,
- 2 cukinie,
- 4 czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- sól, pieprz
Polędwiczki oczyszczamy, kroimy w kostkę, obtaczamy marynatą przygotowaną z łyżki sosu chilli i dwóch łyżek sosu sojowego. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cukinię obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka.
Na rozgrzany w woku tłuszcz wrzucamy cebulę, zmiażdżony czosnek oraz drobno posiekany imbir. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Wrzucamy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kilka minut. Dorzucamy obgotowaną fasolkę. Warzywa doprawiamy pozostałymi sosami, solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez chwilę uważając aby warzywa się nie rozgotowały.
Kawałki zamarynowanego kurczaka obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
przyjaźń polsko chińska mówisz? gdzie ten festyn się odbywa? Już lecę!!!!!!!!!!! gratki za ilość basenów
OdpowiedzUsuńNo i masz: nie dosc, ze narobilas mi ochoty na stir-fry, to jeszcze zachcialo mi sie przez ciebie plywac :)
OdpowiedzUsuń