Sałatka z wędzonego łososia i selera naciowego
Po raz kolejny przekonałam się o tym, że najsmaczniejsze sałatki wychodzą przypadkiem. Głównym składnikiem tej, przygotowanej dziś, był łosoś zdobyty na ryneczku od pana, który własnoręcznie trudni się łowieniem i wędzeniem ryb. Do tego dużo, bardzo dużo, chrupiącego selera naciowego..
Proporcje podaję "na oko" - można je modyfikować w zależności od upodobań lub zawartości lodówki.
Składniki:
- łosoś wędzony na gorąco - kilka kawałków,
- 6 łodyg selera naciowego,
- 4 jaja,
- 4 ziemniaki,
- 4 ogórki małosolne,
- cebula,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz
Jaja i ziemniaki gotujemy. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Łodygi selera kroimy w półksiężyce, ogórki w kostkę. Łososia rozdrabniamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem przygotowanym z majonezu i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Proporcje podaję "na oko" - można je modyfikować w zależności od upodobań lub zawartości lodówki.
Składniki:
- łosoś wędzony na gorąco - kilka kawałków,
- 6 łodyg selera naciowego,
- 4 jaja,
- 4 ziemniaki,
- 4 ogórki małosolne,
- cebula,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz
Jaja i ziemniaki gotujemy. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Łodygi selera kroimy w półksiężyce, ogórki w kostkę. Łososia rozdrabniamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem przygotowanym z majonezu i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz