Risotto z kalafiorem

We "Włoskiej wyprawie" Jamie Oliver podaje kilka przepisów na risotto. Dziś wykorzystałam pomysł na risotto z kalafiorem. Obyło się co prawda bez posypki z anchois i chleba, ale ogólny zamysł został zachowany. Prosto i smacznie! Tak "przemyconego" nieco rozgotowanego kalafiora można podać tym, którzy nie są jego zwolennikami, możliwe, że nie zauważą jego obecności :D

Składniki:
 - 400 ryżu arborio,
 - 1 szklanka białego wina,
 - 1 czerwona cebula,
 - łyżka masła,
 - starty parmezan,
 - 1 litr wywaru warzywnego,
 - 2 duże piersi z kurczaka,
 - 1 kalafior podzielony na różyczki,
 - garść drobno posiekanych suszonych pomidorów,
 - sól, pieprz


Podzielony na różyczki kalafior obgotowujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka doprawione solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne kilka minut. Wsypujmy ryż.  Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy obgotowanego kalafiora. Wsypujemy suszone pomidory. Przed podaniem do risotta dodajemy łyżkę masła. Posypujemy startym parmezanem.
Gotowe!

Komentarze

  1. Uwielbiam przepisy Jamiego ;) Risotto wygląda bardzo apetycznie, a kalafior lubię :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto to ja w każdym połączeniu wcinam aż mi się uszy trzęsą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. risotto uwielbiam! z kalafiorem nigdy nie próbowałam, a jego też uwielbiam! pora te uwielbienia połączyć i wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty