Risotto z kalafiorem
We "Włoskiej wyprawie" Jamie Oliver podaje kilka przepisów na risotto. Dziś wykorzystałam pomysł na risotto z kalafiorem. Obyło się co prawda bez posypki z anchois i chleba, ale ogólny zamysł został zachowany. Prosto i smacznie! Tak "przemyconego" nieco rozgotowanego kalafiora można podać tym, którzy nie są jego zwolennikami, możliwe, że nie zauważą jego obecności :D
Składniki:
- 400 ryżu arborio,
- 1 szklanka białego wina,
- 1 czerwona cebula,
- łyżka masła,
- starty parmezan,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 2 duże piersi z kurczaka,
- 1 kalafior podzielony na różyczki,
- garść drobno posiekanych suszonych pomidorów,
- sól, pieprz
Podzielony na różyczki kalafior obgotowujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka doprawione solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne kilka minut. Wsypujmy ryż. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy obgotowanego kalafiora. Wsypujemy suszone pomidory. Przed podaniem do risotta dodajemy łyżkę masła. Posypujemy startym parmezanem.
Gotowe!
Uwielbiam przepisy Jamiego ;) Risotto wygląda bardzo apetycznie, a kalafior lubię :)!
OdpowiedzUsuńRisotto to ja w każdym połączeniu wcinam aż mi się uszy trzęsą :D
OdpowiedzUsuńrisotto uwielbiam! z kalafiorem nigdy nie próbowałam, a jego też uwielbiam! pora te uwielbienia połączyć i wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuń