Francuska tarta z kurkami i porem
Inspiracją dzisiejszego obiadu była okładka ostatniego wydania miesięcznika Kuchnia. Zachwycające wytrawne ciasto.. Do przepisu zajrzałam, ale prawdę mówiąc go nie pamiętam. Nie przepadam za niebieskimi pleśniakami, a ten był jednym z głównych składników prasowej wersji tarty z kurkami. Moja, można powiedzieć - swobodnie oparta na oryginale, a bardziej na intuicji wyglądała tak:
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g),
- 700 g kurek,
- 2 pory,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g wędzonej szynki,
- kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów,
- 150 g startego łagodnego żółtego sera,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz
Białe części porów kroimy w drobne talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z szynką. Po kilku minutach dodajemy ok. 2 łyżki masła, wrzucamy kurki. Smażymy przez ok. 7 minut, aż grzyby i pory zmiękną. Na koniec dodajemy ser mascarpone, część suszonych pomidorów, doprawiamy pieprzem i solą.
Ciasto francuskie wykładamy na dużej płaskiej blasze. Na środku wykładamy farsz. Zawijamy brzegi ciasta, tak by jego zawartość nie rozlała się na boki.
Posypujemy startym serem i resztą suszonych pomidorów.
Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 30 minut.
Gotowe!
Uwaga - bardzo kaloryczne!
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g),
- 700 g kurek,
- 2 pory,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g wędzonej szynki,
- kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów,
- 150 g startego łagodnego żółtego sera,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz
Białe części porów kroimy w drobne talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z szynką. Po kilku minutach dodajemy ok. 2 łyżki masła, wrzucamy kurki. Smażymy przez ok. 7 minut, aż grzyby i pory zmiękną. Na koniec dodajemy ser mascarpone, część suszonych pomidorów, doprawiamy pieprzem i solą.
Ciasto francuskie wykładamy na dużej płaskiej blasze. Na środku wykładamy farsz. Zawijamy brzegi ciasta, tak by jego zawartość nie rozlała się na boki.
Posypujemy startym serem i resztą suszonych pomidorów.
Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 30 minut.
Gotowe!
Uwaga - bardzo kaloryczne!
Dlaczego zawsze po wizycie u ciebie robie sie glodna i cieknie mi slinka? A, juz wiem: to przez te pysznosci :) Kurki i por? To po prostu musi byc dobre.
OdpowiedzUsuńZjadlabym z checia takie pysznosci z kurkami:-)
OdpowiedzUsuńabsolutna rozpusta! bardzo smaczniutkie połączenie:)
OdpowiedzUsuńMaggie - no wlasnie..mam sliniotok...mhm..
OdpowiedzUsuńTeż nie lubię niebieskich pleśniaków :) Twoja zamiana zdecydowanie mi się podoba.
OdpowiedzUsuń