Canelloni z cukinią i mięsem w sosie pomidorowym

Kilka dni temu "Pan Poczta" przyniósł mi sporą paczkę z przeróżnymi makaronami. Prezent zawdzięczam Oli, która jakiś czas temu urządziła inspirujący konkurs na swoim blogu.
Dziś wybór padł na cannelloni. Nie bawiłam się w wyszukiwanie przepisów, postanowiłam wykorzystać to, co akurat było w domu pod ręką, zwłaszcza, że deszczowa pogoda nie sprzyja robieniu zakupów..

Składniki:
 - opakowanie makaronu cannelloni (250 g),
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 2 cukinie,
 - 2 czerwone papryki,
 - 500 g mięsa mielonego,
 - 2 cebule,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - łyżka cukru,
 - garść ulubionych ziół (np. bazylia, tymianek),
 - 250 g startej mozzarelli,
 - sól, pieprz..



Przygotowujemy sos pomidorowy - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jedną drobno posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym wrzucamy pomidory razem z zalewą oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, ziołami, solą oraz pieprzem. Ucieramy blenderem na gładką masę.
Na osobnej patelni podsmażamy pozostałą cebulę. Dodajemy doprawione solą oraz pieprzem mięso i smażymy przez kilka minut. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cukinię obieramy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do podsmażonego mięsa. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy. Dusimy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę sosu. Układamy na niej rury canelloni nadzianego mięsnym farszem. Zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startą mozzarellą.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Uwielbiam to danie:) U mnie canelloni było wczoraj, co prawda z innym nadzieniem ale też pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek cukinii do mięsnego canelloni spotykam już któryś raz z rzędu i efekt tego połączenia wygląda zawsze wyjątkowo apetycznie...chyba się w końcu skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty