Zielona sałatka z kurczakiem
Mówi się o blogach, że są formą publicznych pamiętników. Nie będę się jednak wywnętrzać, mimo iż ktoś porządnie nadepnął mi dziś na odcisk.. Nie warto! Lepiej wyżyć się kuchni:) Wbrew obawom Green Plums, że pod wpływem emocji przerobię piersi kurczaka na tatar, postanowiłam sięgnąć po nóż..
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- szczypta kurkumy,
- zielone warzywa: miałam różyczki brokuła, groszek cukrowy i mrożony oraz zieloną fasolkę,
- garść pędów bambusa,
- kukurydza konserwowa,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki miodu
Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie zabarwionej kurkumą. Studzimy, kroimy w kostkę. Zielone warzywa obgotowujemy aż staną się miękkie, również studzimy. Całość mieszamy. Dodajemy pędy bambusa i kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy winegretem przygotowanym z octu balsamicznego, oliwy z oliwek i miodu.. Gotowe!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- szczypta kurkumy,
- zielone warzywa: miałam różyczki brokuła, groszek cukrowy i mrożony oraz zieloną fasolkę,
- garść pędów bambusa,
- kukurydza konserwowa,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki miodu
Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie zabarwionej kurkumą. Studzimy, kroimy w kostkę. Zielone warzywa obgotowujemy aż staną się miękkie, również studzimy. Całość mieszamy. Dodajemy pędy bambusa i kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy winegretem przygotowanym z octu balsamicznego, oliwy z oliwek i miodu.. Gotowe!
Przepis dołączam do akcji Jedzenie z muzyką w tle..
nie znałam jej. Się podoba się ;) a sałatka, skoro mama jest na tak, to i ja jestem :) zrobię jutro na babski wieczór! O!
OdpowiedzUsuńFantastyczne. Kurczak w towarzystwie moich ulubionych smaków!
OdpowiedzUsuń