Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem
Długim weekendom towarzyszą maratony grillowania. Nie powinno na nich zabraknąć wędlin, pieczywa, dipów i orzeźwiającego piwa. Niestety, nie dowiedziałam się jeszcze, w jaki sposób, w warunkach domowych, uwarzyć złote z pianką, mam za to propozycję na ruszt dla tych, którym nie w smak tradycyjna "kiełba" z solidną porcją musztardy.
Składniki:
- bambusowe patyczki do szaszłyków,
- 1 chorizo,
- 1 duża pierś wędzonego kurczaka,
- 2 cebule,
- 1 duża papryka,
- kilka niewielkich pieczarek,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 ząbki czosnku,
- zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- sól, pieprz
Przygotowujemy dip pomidorowy:
Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Zagotowujemy. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Jeśli konsystencja sosu nie jest gładka, możemy go zmiksować blederem. Chłodzimy. Przed podaniem mieszamy ze śmietanką.
Przygotowujemy szaszłyki:
Cebule obieramy, kroimy w grube plastry. Paprykę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę. Podobnie robimy z kurczakiem i chorizo. Pieczarki dokładnie myjemy.
Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na bambusowe patyczki. Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelin grillowej.
Podajemy ze świeżym pieczywem..
Składniki:
- bambusowe patyczki do szaszłyków,
- 1 chorizo,
- 1 duża pierś wędzonego kurczaka,
- 2 cebule,
- 1 duża papryka,
- kilka niewielkich pieczarek,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 ząbki czosnku,
- zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- sól, pieprz
Przygotowujemy dip pomidorowy:
Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Zagotowujemy. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Jeśli konsystencja sosu nie jest gładka, możemy go zmiksować blederem. Chłodzimy. Przed podaniem mieszamy ze śmietanką.
Przygotowujemy szaszłyki:
Cebule obieramy, kroimy w grube plastry. Paprykę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę. Podobnie robimy z kurczakiem i chorizo. Pieczarki dokładnie myjemy.
Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na bambusowe patyczki. Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelin grillowej.
Podajemy ze świeżym pieczywem..
bardzo fajne te twoje szaszłyki, a chorizo chodzi za mną już od dłuższego czasu:)
OdpowiedzUsuńDla mojego N. najlepsze, najpierw by wszamał chorizo apotem resztę ;)
OdpowiedzUsuńubóstwiam chorizo. niedlugo dostane od kolegi ktory przywiezie mi z hiszpani oryginalne, wiec chetnie zachowam sobie ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńDobra kiełba nie jest zła, ale wiadomo - taki szaszłyk przy niej to rarytas :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam chorizo, niestety w okolicznych mięsnych jak już się pojawia to takie w dużych plastrach :( A co do złocistego z pianką w warunkach domowych, moja druga połówka już to robiła u nas, więc jak chcesz to mogę Ci napisać mail co i jak.
OdpowiedzUsuń