Kurczak w pikantnym sosie z bakłażana
W połowie ubiegłego tygodnia otrzymałam smakowity prezent - zestaw przypraw, wygraną w konkursie organizowanym przez Bogusię. Indyjskie curry, niezwykle aromatyczne, intensywniejsze aniżeli to, które dotychczas stosowałam postanowiłam wykorzystać przy najbliższej okazji.
Nadarzyła się ona dziś, ponieważ zaserwowłam kurczaka w pikantnym sosie z bakłażana. Wieprzowinę, którą wykorzystano w oryginalnym przepisie zastąpiłam delikatniejszym mięsem drobiowym, zwiększyłam też ilość pomidorów. Wyglądało to tak:
Składniki:
- 3 duże piersi kurczaka,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 1 bakłażan,
- 5 łyżek curry,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- pół szklanki wody,
- sól, pieprz..
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy dwoma łyżkami curry i słodką papryką. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojonego w kostkę bakłażana smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po ok. 8 minutach do warzyw wrzucamy kurczaka, smażymy przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy pokrojoną paprykę, doprawiamy curry i podgrzewamy przez chwilę. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do czasu aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Nadarzyła się ona dziś, ponieważ zaserwowłam kurczaka w pikantnym sosie z bakłażana. Wieprzowinę, którą wykorzystano w oryginalnym przepisie zastąpiłam delikatniejszym mięsem drobiowym, zwiększyłam też ilość pomidorów. Wyglądało to tak:
Składniki:
- 3 duże piersi kurczaka,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 1 bakłażan,
- 5 łyżek curry,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- pół szklanki wody,
- sól, pieprz..
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy dwoma łyżkami curry i słodką papryką. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojonego w kostkę bakłażana smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po ok. 8 minutach do warzyw wrzucamy kurczaka, smażymy przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy pokrojoną paprykę, doprawiamy curry i podgrzewamy przez chwilę. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do czasu aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
fajny miałaś pomysł z tą akcją muzyczną, jest tyle skojarzeń, tyle inspiracji i takie super potrawy z tego wychodzą:)
OdpowiedzUsuńPyysznie :)
OdpowiedzUsuńzwiekszanie ilości pomidorów to zawsze super opcja :) Super główna grafika bloga.
OdpowiedzUsuńBrzmi kusząco:)
OdpowiedzUsuńMadziu, jestem bardzo ciekawa takiego zestawu z bakłażanem :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)