Ciabatta z wędzonym pstrągiem i ziołami
Piękną niespodziankę zafundował mi sklep, w którym nawet Jarek Ka robi zakupy.. Akcja śródziemnomorska - można w jej ramach nabyć chorizo, długo dojrzewające wędliny czy ziołowe ciabatty. Tym ostatnim nie mogłam się oprzeć.. Postanowiłam zrobić je "po swojemu" wykorzystując wędzonego pstrąga, paprykę oraz ziołowy serek. Niekonwencjonalne połączenie - okazało się strzałem w dziesiątkę, rodzina zjadła kolację do ostatniego okruszka..
Składniki:
- 2 bułki typu ciabatta,
- 300 g filetów wędzonego pstrąga,
- 200 g ziołowego serka włoskiego w plastrach,
- ćwierć czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- kilka gałązek koperku,
- masło czosnkowe,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- sól, pieprz,
- starty parmezan do posypania
Pstrąga rozdrabniamy, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i koperek, paprykę pokrojoną w bardzo cienkie paski, rozdrobniony serek ziołowy, bazylię oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
- 2 bułki typu ciabatta,
- 300 g filetów wędzonego pstrąga,
- 200 g ziołowego serka włoskiego w plastrach,
- ćwierć czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- kilka gałązek koperku,
- masło czosnkowe,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- sól, pieprz,
- starty parmezan do posypania
Pstrąga rozdrabniamy, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i koperek, paprykę pokrojoną w bardzo cienkie paski, rozdrobniony serek ziołowy, bazylię oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciabatty przekrawamy wzdłuż, każdą połówkę dzielimy na 3-4 części. Tak przygotowane bułki smarujemy masłem czosnkowym. Na każdą z nich nakładamy pastę z pstrąga, posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku lub na grillu elektrycznym przez ok. 15-20 minut.
Podajemy z sosem pomidorowym.
Gotowe!
No i mamy jeszcze odpowiednie tło muzyczne:
Takie zapiekane buly z roznymi dodatkami to doskonale rozwiazanie, kiedy za bardzo nie chce sie gotowac, a cos cieplego by sie zjadlo :)
OdpowiedzUsuńwow! strasznie apetyczna propozycja, wręcz genialna! zjadłabym coś takiego teraz:DDD
OdpowiedzUsuńprawda, stoneczka przygotowala mila niespodzianke :) no i prosze jakie mamy cudo, nonono... ryba co by nie mowic dobra jest na wszystko, a ten mjuzik, na moje ucho dziala wybornie
OdpowiedzUsuń