Zupa kalarepkowa Maminki Ewinki

Są takie przepisy na potrawy, których nie pobiją najbardziej wymyślne kombinacje smaków. Przeglądając internet natknęłam się na wiele sposobów na przyrządzenie zupy z kalarepy. Żaden z nich nie przemówił do mnie jednaj jak ten, który od wielu lat stosuje Maminka Ewinka.

Składniki:
 - 2 duże kalarepy,
 - 1 główka młodej kapusty,
 - 2 litry bulionu drobiowego,
 - 200 g wędzonego boczku,
 - 3-4 liście laurowe,
 - 5-6 ziaren ziela angielskiego,
 - łyżka masła,
 - pęczek koperku,
 - pieprz, sól



Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, gotujemy przez kilka minut. Do wywaru dodajemy przyprawy: ziele angielskie oraz liście laurowe.
Kapustę drobno szatkujemy, kalarepę obieramy, kroimy na grube kawałki, wrzucamy do zupy. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem, obficie posypujemy koperkiem.. Gotowe!

Komentarze

  1. ziele angielskie i liscie laurowe to jest to, co naszym poznanskim zupom dodaje jedynego w swoim rodzaju charakteru. uwielbiam, kalarepki usmiechaja sie na targu, nic tylko gotowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie szukam przepisów na kalarepę. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty