Tavuk Çökertme z tartą z bakłażana i cieciorki

Wczoraj zamieszanie przed poznańskim stadionem uskutecznili nie wpuszczeni na mecz kibice. Nie koniecznie im, raczej fanom Formuły 1, którym nie udało się w ten weekend dostać na tor w tureckim Stambule, proponuję turecki obiad. Tavuk Çökertme, a do tego tarta z bakłażana i cieciorki. W przypadku kurczaka proporcje dostosowałam do upodobań smakowych mojej familii.
A tak na marginesie, wiedzieliście że Św Mikołaj  podobno urodził się w okolicach Anatlayi, na tureckim wybrzeżu Morza Śródziemnego??

Składniki:
 - 4 średniej wielkości piersi z kurczaka,
 - 2 łyżki masła,
 - szklanka mleka,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek (do marynaty),
 - 1 łyżeczka kuminu,
 - 1 łyżka słodkiej papryki,
 - sól

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski, wrzucamy do marynaty przygotowanej z mleka, oliwy z oliwek, kuminu, słodkiej papryki oraz soli. Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny lub na nic. Smażymy na rozgrzanym maśle. Podajemy z sosami (u mnie miętowy oraz pomidorowo - paprykowy).



 Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany,
 - olej do smażenia,
 - 1 cebula,
 - 1 liść laurowy,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - pół łyżeczki słodkiej papryki,
 - szczypta kuminu,
 - 1 puszka cieciorki,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - 1 łyżeczka pieprzu,
 - natka pietruszki,
 - ciasto francuskie..

Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na kwadrans. Kiedy warzywa "puszczą sok", przelewamy je zimną wodą i wyciskamy, by pozbyć się "smaku goryczy".
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz liść laurowy, smażymy na złoty kolor przez około 5 minut. Do podsmażonej cebuli wrzucamy bakłażana oraz czosnek, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki (bez soku), paprykę oraz kumin. Po chwili dorzucamy odsączoną cieciorkę, sok z pomidorów, cukier oraz sól do smaku, Smażymy do czasu aż płyn odparuje. Na zakończenie obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Ciasto francuskie dzielimy na części wykładamy nim kokilki, każdą z kokilek napełniamy przygotowanym farszem bakłażanowym. Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. mmm, aromat tej potrawy czuć nawet przez monitor:) i do tego cieciorka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty