Patatas bravas
Wczorajsze patatas bravas troszku mi się rozpadły. Nic to jednak, skoro wszystko zostało pochłonięte, wniosek jest jeden - smaczne było! Prosty przepis Agnieszki Kręglickiej podpatrzony w miesięczniku Kuchnia.
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- 2 utarte ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cayenne,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- szczypta mielonego kuminu
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Składniki pasty mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ziemniaki, obsmażamy. Dodajemy pastę, mieszamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż pasta oblepi dokładnie ziemniaki i się zrumieni. Gotowe!
Patatas podałam jako dodatek do gulaszu hiszpańskiego.
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- 2 utarte ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cayenne,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- szczypta mielonego kuminu
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Składniki pasty mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ziemniaki, obsmażamy. Dodajemy pastę, mieszamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż pasta oblepi dokładnie ziemniaki i się zrumieni. Gotowe!
Patatas podałam jako dodatek do gulaszu hiszpańskiego.
proste i na pewno bardzo smaczne. a że troszkę się rozpadły to nic nie szkodzi- smak pozostał przecież taki sam;)
OdpowiedzUsuńsmak przede wszystkim! :) bardzo miła nowa skórka. :)
OdpowiedzUsuńA to ja sobie ugotuję, bo jestem pyrna dziewczyna!!! :)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie takie ugotować i zamieścić na blogu, oczywiście z informacją, że pochodzą od Ciebie, mam nadzieję, że nie masz nic przeciw. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń