Karkówka z sosem z rabarbaru
Królem wczorajszego obiadu był..
Rabarbar.. Zewsząd zalewają mnie placki i kompoty rabarbarowe. Nic im nie ujmując, miałam ochotę wypróbować coś innego.. Mięcho i rabarbar? Wcale nie muszą się kłócić! Ba, mogą ze sobą idealnie współgrać i dać podniebieniu wiele przyjemnych doznań. Przynajmniej w wersji Jamiego.
Składniki:
- 1 kg mięsa (Jamie użył boczku, ja karkówki - świetnie się sprawdziła, rozpływała się w ustach) pokrojonego w kostkę,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 375 g noodles (makaron typu spaghetti też może być, u mnie był..),
- 4 młode cebulki,
- 1 papryczka chilli,
- kiełki, kolendra (ja nie miałam, sypnęłam świeże oregano i wuchtę pietruszki),
- 2 limonki,
na marynatę:
- 400 g rabarbaru,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 posiekane papryczki chilli,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (nie miałam, zastąpiłam ją wymieszanym cynamonem, kolendrą i czerwoną papryką),
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)..
Mięso wykładamy na blaszce do pieczenia, zalewamy marynatą (wszystkie składniki ucieramy w mikserze na gładką masę) i kieliszkiem wody. Zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
Upieczone kawałki mięsa smażymy w woku przez kilka minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Gorący makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, układamy kawałki mięsa, posypujemy ziołami, kiełkami, posiekaną cebulką i chilli. Podajemy z kawałkami limonki.. Gotowe!
Rabarbar.. Zewsząd zalewają mnie placki i kompoty rabarbarowe. Nic im nie ujmując, miałam ochotę wypróbować coś innego.. Mięcho i rabarbar? Wcale nie muszą się kłócić! Ba, mogą ze sobą idealnie współgrać i dać podniebieniu wiele przyjemnych doznań. Przynajmniej w wersji Jamiego.
Składniki:
- 1 kg mięsa (Jamie użył boczku, ja karkówki - świetnie się sprawdziła, rozpływała się w ustach) pokrojonego w kostkę,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 375 g noodles (makaron typu spaghetti też może być, u mnie był..),
- 4 młode cebulki,
- 1 papryczka chilli,
- kiełki, kolendra (ja nie miałam, sypnęłam świeże oregano i wuchtę pietruszki),
- 2 limonki,
na marynatę:
- 400 g rabarbaru,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 posiekane papryczki chilli,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (nie miałam, zastąpiłam ją wymieszanym cynamonem, kolendrą i czerwoną papryką),
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)..
Mięso wykładamy na blaszce do pieczenia, zalewamy marynatą (wszystkie składniki ucieramy w mikserze na gładką masę) i kieliszkiem wody. Zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
Upieczone kawałki mięsa smażymy w woku przez kilka minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Gorący makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, układamy kawałki mięsa, posypujemy ziołami, kiełkami, posiekaną cebulką i chilli. Podajemy z kawałkami limonki.. Gotowe!
Swietny pomysl na sos do miesa - i swietny utwor :)
OdpowiedzUsuńno jak w wersji Twojej i Jamiego, to musialo smakowac piekielnie - bosko ;)
OdpowiedzUsuńno, no... jaki ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńteż ostatnio testowałam duet mięsno-rabarbarowy i, podobnie jak Obados na obiados, polecam wszystkim niezdecydowanym:)
OdpowiedzUsuń