Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką

Zaczęło się.. Słońce to najlepszy budzik - dzięki niemu otwieram oczy zanim zawyje  komórkowa pobudka. Wszystko byłoby w porządku gdyby to był sobotni poranek - z chęcią zwlekłabym się z łóżka po to, by podreptać do kuchni i poczarować tak, by pozostali domownicy otwierając oczy poczuli zachęcający zapach śniadania..
Korzystając z przepisu Good Cooking J., w oparciu o to, co znalazłam w lodówce, w miniony weekend, zafundowałam familli cuś takiego:

Składniki:
 - 4 jaja,
 - pół puszki konserwowego groszku,
 - kilka plasterków wędliny (wykorzystałam to, co zostało po kolacji),
 - pół czerwonej cebuli,
 - 2 łyżki masła,
 - olej do smażenia,
 - 4 łyżki startego żółtego sera,
 - 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
 - sól, pieprz



Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną wędlinę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy i rozdzielamy do kokilek. Do każdej porcji wrzucamy po pół łyżki masła. Następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek wbijamy jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch wylewamy masę przygotowaną z wymieszanych żóltego sera i jogurtu.
Zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gotowe!

Komentarze

  1. Patrze, patrze i tak sobie mysle, ze chcialabym byc twoja familia i dostawac takie pysznosci na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zapiekane jajka, z groszkiem jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie to wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy w ten sposób nie robiłam jajek..bardzo intrygujące:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty