Gulasz hiszpański

Główne hiszpańskie skojarzenia to flamenco, corrida czy bitwa na pomidory.. Mało kto pamięta pewnie hiszpańską grupę rockową, która na przełomie lat 80-90. zasłynęła z przeboju o roboczym tytule "kur..a leberka":) Ów zespół to Heroes Del Silencio, a przebój w oryginale nosi tytuł Entre Dos Tierras..


Skoro mamy już tło muzyczne, możemy zabierać się za gotowanie.. Dziś na obiad gulasz po hiszpańsku wg przepisu z internetowej Książki Kucharskiej.



Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 2 puszki czerwonych krojonych pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 800 g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka, może być też np. schab),
- 1 puszka ananasa,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka curry,
- kawałek posiekanego imbiru,
- sól, pieprz

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Mięso kroimy w kostkę i i dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem przez około 50 minut, często mieszając. W połowie duszenia dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa (włącznie z zalewą). Doprawiamy solą i pieprzem, imbirem i curry. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. Gotowe!
Danie podałam z hiszpańskimi patatas bravas (przepis na nie umieszczę jutro)..

Komentarze

  1. a jakże, pamiętam ten utwór :) znalazlam przepis na ryż z wieprzowiną po hiszpańsku, podobie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty