Burritos z kurczakiem i kremową fetą
Zabrakło dziś tylko wąsatego Meksykanina w ogromnym sombrerro serwującego tequilę.. Poza nim było wszystko.. Wszystko, tzn. ostre papryczki, tortille, kukurydza, fasolka i awokado. Przepis na buritos z kurczakiem i kremową fetą znalazłam tu..
Składniki:
- 2 łyżeczki papryki (w oryginale smoked paprika, ale ja użyłam zwykłej słodkiej),
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 2-3 pokrojone w kostkę piersi kurczaka,
- pół papryczki jalapeno (może być zwykłe chilli),
- 100 g sera feta,
- 200 g gęstego jogurtu bałtyckiego (w oryginale śmietana),
- 1 łyżka soku z limonki,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 pomidory,
- pęczek młodej cebulki,
- 4 pszenne tortille,
- 500 g posiekanej kapusty pekińskiej,
- pęczek natki pietruszki..
Wszystkie przyprawy - paprykę, sól, pieprz oraz kumin mieszamy, obtaczamy w nich pokrojone piersi kurczaka i marynujemy przez ok. godzinę.
Jogurt grecki, drobno posiekaną papryczkę jalapeno oraz pokruszony ser feta mieszamy na gładką masę.
Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na złoto przez ok. 7 minut. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę pomidory, drobno posiekaną cebulkę oraz sok z limonki. Mieszamy, podsmażamy przez ok. 2 minuty. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciepłe tortille. Każdą z nich posypujemy poszatkowaną kapustą oraz posiekaną natką pietruszki, nakładamy kremowy sos z fety i zawijamy. Podajemy z kawałkami limonki..
Składniki:
- 2 łyżeczki papryki (w oryginale smoked paprika, ale ja użyłam zwykłej słodkiej),
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 2-3 pokrojone w kostkę piersi kurczaka,
- pół papryczki jalapeno (może być zwykłe chilli),
- 100 g sera feta,
- 200 g gęstego jogurtu bałtyckiego (w oryginale śmietana),
- 1 łyżka soku z limonki,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 pomidory,
- pęczek młodej cebulki,
- 4 pszenne tortille,
- 500 g posiekanej kapusty pekińskiej,
- pęczek natki pietruszki..
Wszystkie przyprawy - paprykę, sól, pieprz oraz kumin mieszamy, obtaczamy w nich pokrojone piersi kurczaka i marynujemy przez ok. godzinę.
Jogurt grecki, drobno posiekaną papryczkę jalapeno oraz pokruszony ser feta mieszamy na gładką masę.
Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na złoto przez ok. 7 minut. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę pomidory, drobno posiekaną cebulkę oraz sok z limonki. Mieszamy, podsmażamy przez ok. 2 minuty. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciepłe tortille. Każdą z nich posypujemy poszatkowaną kapustą oraz posiekaną natką pietruszki, nakładamy kremowy sos z fety i zawijamy. Podajemy z kawałkami limonki..
przepysszne, mam ochotę na ten sosik!!!
OdpowiedzUsuńKuchnia meksykańska jest moją ulubioną, więc na takie pyszne burritos nie trzeba mnie długo namawiać.
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńa ja tu w pracce i taaaaaaki mam apetyt na burritos. Popłynęłaś! Super <3
OdpowiedzUsuńOooo taaaaaak! :D
OdpowiedzUsuń