Risotto z chorizo, kurczakiem i rozmarynowymi pomidorkami

Dzisiejszy obiad miałam zaplanowany już na początku tygodnia, kiedy to znalazłam przepis na risotto na blogu Foodmess. Biorąc pod uwagę to, że moja familia jest bardzo mięsożerna, skupiłam się na oryginale Jamiego Olivera, który ryż połączył z pikantną chorizo i delikatnym kurczakiem. Do tego rozmaryn, który ostatnio lubi mi towarzyszyć w kuchni, pomidorki koktajlowe i szklanka wina..


Składniki:
 - 1 pokrojona w plastry kiełbasa chorizo,
 - 3 piersi kurczaka,
 - 400 ryżu arborio,
 - 1 szklanka białego wina,
 - oliwa z oliwek,
 - 1 cukinia,
 - 1 czerwona cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - łyżka masła,
 - starty parmezan,
 - kilka gałązek rozmarynu,
 - 500 g pomidorków koktajlowych,
 - łyżka octu balsamicznego,
 - 1 litr bulionu


Umyte pomidorki koktajlowe wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, na wierzchu układamy gałązkę rozmarynu. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w talarki, smażmy przez 5 minut razem z drobno posiekanymi listkami z trzech gałązek rozmarynu. Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę oraz chorizo. Smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię.
Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z pomidorkami koktajlowymi i sosem w którym się piekły, oraz łyżką masła. Posypujemy startym parmezanem i podajemy..

Komentarze

  1. już dawno nie jadłam risotto i przyznam, ze zatęskniłam za jego smakiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszne! Też mnie kusił ten przepis, ale teraz to już straciłam dla niego głowę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę przygotować, skoro po paelli jeszcze kawałek chorizo został. co prawda nie mam szans na swiezy rozmaryn na mojej....prowincji ;) ale dam rade!!

    OdpowiedzUsuń
  5. zgadzalo sie gora 60% skladnikow ale glowne byly i wyszlo pysznie!
    jak to risotto ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty