Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami
Światowy dzień mycia okien u Obadosów. Okien u nas wiele więc i pracy sporo, obiad musiał być szybki i syty, by sił do czyszczenia szyb starczyło.
Kilka dni temu spytałam Mistrza Buniacza o tajny przepis na podejrzanie smacznie nadziane klopsiki. Spytałam, ale nie wszystko zapamiętałam:) Nic złego się jednak w związku z tym nie stało, mimo iż moja intuicja kulinarna znikomą jest, wystarczyło jej, by domownicy uznali obiad za smaczny.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 200 g sera ricotta,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- suszone pomidory,
- rozmoczona w mleku bułka,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- bułka tarta, suszona bazylia - do obtoczenia klopsików
Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku.
Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, Gotowe!
Kilka dni temu spytałam Mistrza Buniacza o tajny przepis na podejrzanie smacznie nadziane klopsiki. Spytałam, ale nie wszystko zapamiętałam:) Nic złego się jednak w związku z tym nie stało, mimo iż moja intuicja kulinarna znikomą jest, wystarczyło jej, by domownicy uznali obiad za smaczny.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 200 g sera ricotta,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- suszone pomidory,
- rozmoczona w mleku bułka,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- bułka tarta, suszona bazylia - do obtoczenia klopsików
Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku.
Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, Gotowe!
Smakowite klopsiki! Jadlam juz z feta, ale z ricotta jeszcze nie. Na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńSwoja droga, okna tez powinnam umyc. Oj, nie lubie ja tego, nie lubie...
Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń