Gulasz z dorsza i pomidorów

Healthy Appetite jest tą książką kulinarną Gordona Ramsay'a, do której zaglądam najczęściej. Dużo w niej prostych i szybkich potraw, które można przyrządzić z ogólnodostępnych składników.  Sporą część z nich stanowią dania rybne, które bardzo lubię. Wiadomo, że ryby zdrowe, że jemy ich za mało, a najczęstszą ich formą pojawiającą się na polskich stołach są paluszki.. tzw. rybne. Jeśli macie już dość tradycyjnie posypanych bułką tartą i smażonych filetów, jeśli warzywa są wam niestraszne, koniecznie musicie spróbować gulaszu z dorsza i pomidorów..

Składniki:
 - 600 g filetów filetów z dorsza,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - 2 cebule,
 - 2 łodygi selera naciowego (ja użyłam aż 6-ciu),
 - 2 marchewki,
 - 2 duże kleiste ziemniaki,
 - 1 żółta papryka (u mnie 2 - słodsze, czerwone),
 - kilka gałązek tymianku,
 - 1 liść laurowy,
 - 400 g pomidorów w puszce,
 - 900 ml bulionu,
 - 150 g zielonej fasolki szparagowej,
 - 2 cukinie,
 - pęczek zielonej pietruszki,
 - sól, pieprz



Cebulę drobno siekamy, selera kroimy w plasterki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 8 minut. Dodajemy uprzednio pokrojone w kostkę marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz tymianek. Smażymy kolejne 5 minut, aby warzywa lekko się zrumieniły. Następnie do warzyw wlewamy pomidory z puszki oraz bulion. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu do czasu aż wszystko będzie miękkie. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy razem z fasolką szparagową do podgotowanego gulaszu. Po 3 minutach na warzywach układamy filety z dorsza, patelnię przykrywamy i podgrzewamy przez 5 minut. Po tym czasie filety dzielimy na duże płaty,  doprawiamy do smaku. Gulasz podajemy obficie posypany pietruszką.

Komentarze

  1. Od dluzszego czasu zbieram sie, zeby zrobic ten gulasz. Bardzo lubie ryby, niekoniecznie smazone w panierce. Taka wersja jest zdecydowanie bardziej w moim guscie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, uwielbiam takie gulasze! Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty