Gulasz z dorsza i pomidorów
Healthy Appetite jest tą książką kulinarną Gordona Ramsay'a, do której zaglądam najczęściej. Dużo w niej prostych i szybkich potraw, które można przyrządzić z ogólnodostępnych składników. Sporą część z nich stanowią dania rybne, które bardzo lubię. Wiadomo, że ryby zdrowe, że jemy ich za mało, a najczęstszą ich formą pojawiającą się na polskich stołach są paluszki.. tzw. rybne. Jeśli macie już dość tradycyjnie posypanych bułką tartą i smażonych filetów, jeśli warzywa są wam niestraszne, koniecznie musicie spróbować gulaszu z dorsza i pomidorów..
Składniki:
- 600 g filetów filetów z dorsza,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 2 łodygi selera naciowego (ja użyłam aż 6-ciu),
- 2 marchewki,
- 2 duże kleiste ziemniaki,
- 1 żółta papryka (u mnie 2 - słodsze, czerwone),
- kilka gałązek tymianku,
- 1 liść laurowy,
- 400 g pomidorów w puszce,
- 900 ml bulionu,
- 150 g zielonej fasolki szparagowej,
- 2 cukinie,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy, selera kroimy w plasterki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 8 minut. Dodajemy uprzednio pokrojone w kostkę marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz tymianek. Smażymy kolejne 5 minut, aby warzywa lekko się zrumieniły. Następnie do warzyw wlewamy pomidory z puszki oraz bulion. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu do czasu aż wszystko będzie miękkie. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy razem z fasolką szparagową do podgotowanego gulaszu. Po 3 minutach na warzywach układamy filety z dorsza, patelnię przykrywamy i podgrzewamy przez 5 minut. Po tym czasie filety dzielimy na duże płaty, doprawiamy do smaku. Gulasz podajemy obficie posypany pietruszką.
Składniki:
- 600 g filetów filetów z dorsza,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 2 łodygi selera naciowego (ja użyłam aż 6-ciu),
- 2 marchewki,
- 2 duże kleiste ziemniaki,
- 1 żółta papryka (u mnie 2 - słodsze, czerwone),
- kilka gałązek tymianku,
- 1 liść laurowy,
- 400 g pomidorów w puszce,
- 900 ml bulionu,
- 150 g zielonej fasolki szparagowej,
- 2 cukinie,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy, selera kroimy w plasterki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 8 minut. Dodajemy uprzednio pokrojone w kostkę marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz tymianek. Smażymy kolejne 5 minut, aby warzywa lekko się zrumieniły. Następnie do warzyw wlewamy pomidory z puszki oraz bulion. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu do czasu aż wszystko będzie miękkie. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy razem z fasolką szparagową do podgotowanego gulaszu. Po 3 minutach na warzywach układamy filety z dorsza, patelnię przykrywamy i podgrzewamy przez 5 minut. Po tym czasie filety dzielimy na duże płaty, doprawiamy do smaku. Gulasz podajemy obficie posypany pietruszką.
Bardzo apetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńOd dluzszego czasu zbieram sie, zeby zrobic ten gulasz. Bardzo lubie ryby, niekoniecznie smazone w panierce. Taka wersja jest zdecydowanie bardziej w moim guscie :)
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam takie gulasze! Pycha!
OdpowiedzUsuń