Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim

W leniwą sobotę nie tylko gotowanie, a nawet myślenie o jedzeniu może być męczące;) No ale zjeść coś trzeba, zwłaszcza jeśli ma się w perspektywie wieczorne piwem zakrapiane wyjście (podkładka pod alkohol mile widziana). W takiej sytuacji najlepiej zajrzeć do lodówki i zobaczyć co jest w środku.. Jeśli jest tam ciasto francuskie to obiad murowany - z dodatkiem czegokolwiek z pewnością wyjdzie smaczna zapiekanka. Dzisiejsza wyglądała tak:

Składniki:
 - ciasto francuskie,
 - 2 piersi z kurczaka,
 - kalafior podzielony na różyczki,
 - 5 łodyg selera naciowego,
 - cebula,
 - po łyżce oliwy z oliwek, curry i papryki w proszku do zamarynowania kurczaka,
 - kula sera mozzarella,
 - duży pomidor,
 - sól, pieprz




Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty z oliwy z oliwek, curry i sproszkowanej papryki, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kwadrans w chłodne miejsce. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni i dodajemy do niej zamarynowanego kurczaka. Podsmażamy przez 5 minut. Selera naciowego kroimy w plastry, obgotowujemy z różyczkami kalafiora w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze delikatnie dociskając, wrzucamy na nie kalafiora z selerem oraz obsmażonego kurczaka. Obkładamy plastrami sera mozzarella i pomidora. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. pół godziny.
Gotowe!

Komentarze

  1. uwielbiam wszelkie zapiekanki, tej na pewno też spróbuję
    p.s. udanego/upojnego wyjścia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty