Sałatka dla mięsożerców

Autorem dzisiejszej sałatki jest "Maminka Ewinka". Wyprzedziła mnie wczoraj w kuchennym maratonie i skręciła na prętce sałatkę, która przypasuje nawet mięsożercom. Zajadałyśmy się nią kolacyjnie, a ja dziś w pracy. Pikantna, chrupiąca i bardzo szybko znikająca..

Składniki:
 - 30-40 dag pieczonego mięsa, Mamina użyła tzw. "łopatki na szaro",
 - 8 średnich ziemniaków,
 - 5 jaj,
 - 8 średnich ogórków konserwowych,
 - 1 puszka zielonego groszku,
 - 1 średnia czerwona cebula,
 - majonez (wg uznania może być wymieszany z jogurtem), musztarda, sól, pieprz na sos



Ziemniaki obieramy i gotujemy, jaja gotujemy na twardo. Wszystkie składniki poza groszkiem kroimy w kostkę, mieszamy. Sos przygotowujemy wg uznania "na oko" z majonezu (można go zmieszać lub zastąpić jogurtem), musztardy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty