Sałatka dla mięsożerców
Autorem dzisiejszej sałatki jest "Maminka Ewinka". Wyprzedziła mnie wczoraj w kuchennym maratonie i skręciła na prętce sałatkę, która przypasuje nawet mięsożercom. Zajadałyśmy się nią kolacyjnie, a ja dziś w pracy. Pikantna, chrupiąca i bardzo szybko znikająca..
Składniki:
- 30-40 dag pieczonego mięsa, Mamina użyła tzw. "łopatki na szaro",
- 8 średnich ziemniaków,
- 5 jaj,
- 8 średnich ogórków konserwowych,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 1 średnia czerwona cebula,
- majonez (wg uznania może być wymieszany z jogurtem), musztarda, sól, pieprz na sos
Ziemniaki obieramy i gotujemy, jaja gotujemy na twardo. Wszystkie składniki poza groszkiem kroimy w kostkę, mieszamy. Sos przygotowujemy wg uznania "na oko" z majonezu (można go zmieszać lub zastąpić jogurtem), musztardy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.
Składniki:
- 30-40 dag pieczonego mięsa, Mamina użyła tzw. "łopatki na szaro",
- 8 średnich ziemniaków,
- 5 jaj,
- 8 średnich ogórków konserwowych,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 1 średnia czerwona cebula,
- majonez (wg uznania może być wymieszany z jogurtem), musztarda, sól, pieprz na sos
Ziemniaki obieramy i gotujemy, jaja gotujemy na twardo. Wszystkie składniki poza groszkiem kroimy w kostkę, mieszamy. Sos przygotowujemy wg uznania "na oko" z majonezu (można go zmieszać lub zastąpić jogurtem), musztardy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.
Zjadlabym taka sałatkę ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńWykluczyłbym ziemniaki, ogórki, groszek i cebulę :)
OdpowiedzUsuń