Papryki faszerowane dorszem
Od dnia kobiet minęło już trochę czasu, a ja nie pochwaliłam się jeszcze, że z tej okazji nabyłam sama sobie prezent;) O tym, że ów prezent strawą dla oka jest przekonałam się przeglądając po kolei wszystkie autorskie rysunki i zdjęcia potraw. Najbardziej urzekła mnie fotka przedstawiająca pstrąga po baskijsku - podany na sianie, udekorowany liśćami modrej kapusty.. Echhh.. No, ale pstrąga dziś nie było. Był za to dorsz na sposób pochodzący również z opisanego przeze mnie "prezentu", czyli książki "Kocham gotować. Przepis na życie" mojej imienniczki, Magdy Gessler.
Magda w oryginalnym przepisie danie podała z sosem jogurtowo-koglowym (koglowo-moglowym znaczy), ja jednak zrezygnowałam z jajek i sos przyrządziłam nieco inaczej. Poniżej podaję składniki jakich użyłam ja, jak ktoś chce spróbować oryginału, odsyłam do książki..
Składniki:
- 4 duże papryki,
- 800 g surowego dorsza,
- pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
- sok z jednej cytryny,
- woreczek ugotowanego al'dente ryżu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 jajo,
- 1 łyżka jogurtu,
- sól, pieprz do smaku
sos:
- 350 gram gęstego jogurtu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz..
Z papryk odcinamy górną część z ogonkiem. Oczyszczamy z gniazd nasiennych. Dorsza oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę, sok z cytryny, ugotowany ryż, oliwę, jajo oraz jogurt. Wszystkie składniki mieszamy i powstałą masą nadziewamy papryki. Papryki wkładamy do formy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Podajemy z sosem składającym się z wymieszanych: jogurtu, majonezu, czosnku i soku cytrynowego.
Magda w oryginalnym przepisie danie podała z sosem jogurtowo-koglowym (koglowo-moglowym znaczy), ja jednak zrezygnowałam z jajek i sos przyrządziłam nieco inaczej. Poniżej podaję składniki jakich użyłam ja, jak ktoś chce spróbować oryginału, odsyłam do książki..
Składniki:
- 4 duże papryki,
- 800 g surowego dorsza,
- pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
- sok z jednej cytryny,
- woreczek ugotowanego al'dente ryżu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 jajo,
- 1 łyżka jogurtu,
- sól, pieprz do smaku
sos:
- 350 gram gęstego jogurtu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz..
Z papryk odcinamy górną część z ogonkiem. Oczyszczamy z gniazd nasiennych. Dorsza oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę, sok z cytryny, ugotowany ryż, oliwę, jajo oraz jogurt. Wszystkie składniki mieszamy i powstałą masą nadziewamy papryki. Papryki wkładamy do formy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Podajemy z sosem składającym się z wymieszanych: jogurtu, majonezu, czosnku i soku cytrynowego.
Uwielbiam dorsza i paprykę. Czyżby to było połączenie idealne?
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś dorsza z papryką i ryżem, zaświadczam, że połączenie pyszne, ale w takiej wersji, z rybą w papryce, nie jadłam, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie. Wyobrażam sobie że musi być bardzo dobre, tym bardziej, że bardzo lubię dorsza :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie, nadziewane papryki bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie pieczona papryke, a w polaczeniu z dorszowym nadzieniem musi smakowac bosko!
OdpowiedzUsuńświetny przepis! Robiłam zapiekane papryki z farszami, ale zupełnie nie pomyślalam o rybie!!!
OdpowiedzUsuń