Panierowany kurczak z rzodkiewkowym chutney'em i kalafiorowym puree

W piątek ruszyłam do miasta na "babskie, poprawiające humor zakupy".. Tjaaaa.. Tyle, że zamiast kiecki i kolejnej pary butów nabyłam doniczkę pięknej mięty i nową patelnię ;) Wczoraj zestawu dopełniły pęczek rzodkiewek i kalafior, prosto z tętniącego życiem i wiosennymi warzywami rynku. Zestaw obiadowy, co by niedzielny kurczak nie smakował tak, jak zazwyczaj, trochę udziwniłyśmy (w gotowaniu pomogła mi Maminka Ewinka). To, co z tego eksperymentowania wyszło lubimy, ojjj, bardzo lubimy i pewno jeszcze nie raz w tym sezonie w obadosowej kuchni upitrasimy..

Składniki:
 - 4 oprawione piersi z kurczaka,
 - szklanka maślanki,
 - 100 g ziaren sezamu,
 - bułka tarta,
 - po dwie łyżki słodkiej papryki i curry,
 - sól, pieprz,
 - pęczek rzodkiewek,
 - 400 g jogurtu bałkańskiego,
 - garść liści mięty,
 - łyżeczka kuminu,
 - kilka kropel soku z cytryny,
 - kalafior podzielony na różyczki,
 - ok. szklanki mleka,
 - 100 g śmietany 18%,
 - 1 łyżka masła,
 - szczypta gałki muszkatołowej



Piersi z kurczaka marynujemy przez kilka godzin w maślance. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu uprzednio obtaczając je w panierce, którą przygotowujemy z bułki tartej, ziaren sezamu, papryki i curry (przed panierowaniem mięso posypujemy solą i pieprzem).
Rzodkiewki ścieramy na tarce, mieszamy z jogurtem bałkańskim, dodajemy drobno posiekane liście mięty, doprawiamy kuminem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przepis na ten sos znalazłam u Niny. Zmodyfikowałam go delikatnie dodając sok cytrynowy i zmniejszając ilość kuminu.
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zalewamy, mlekiem i śmietaną, dodajemy łyżkę masła i ucieramy na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem..
Gotowe!

Komentarze

  1. obiad zapowiada się obłędnie pysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. rzodkiewka i kumin powiadasz.... hmmmm, staram się wyobrazić sobie ten smak. I myślę, że ten chutney jest wyborrrrrrrrrrrrrny

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty