Kurczak sezamowo - cytrynowy
Do dzisiejszego obiadosa mam tło muzyczne. Opowieść o małej Chince, bynajmniej nie w żenującym wydaniu Paschalsko-Filonowym.. Proszę bardzo, nastrajamy się romantycznie z Davidem Be..
A teraz gotujemy:)
Przepis znalazłam w Pamiętniku kulinarnym Ewy, Życie ze smakiem. Ziarna sezamu, których niestety nie udało mi się nabyć, zastąpiłam startymi sezamkami. Podałam z ryżem i dodatkowo z warzywami z woka..
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- łyżka jasnego sosu sojowego,
- łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym cherry, a ja użyłam po prostu wytrawnego wina),
- 2 sprasowane ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 roztrzepane jajko,
- mąka kukurydziana,
- olej do głębokiego smażenia,
- uprażone ziarna sezamu do posypania (ja rozkruszyłam sezamki i ich użyłam)
na sos:
- łyżka oleju,
- 2 posiekane pęczki szczypiorku,
- zmiażdżony ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 6 łyżek bulionu,
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
- sól do smaku.
Sos sojowy, wino, imbir, czosnek mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. Bulion łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam).
Przepis bierze udział w akcji Z widelcem po Azji
dobre, dobre~! Porywam :D
OdpowiedzUsuń