Kremowa zupa paprykowa

Szanowna Mamina zrobiła ostatnio megapaprykowe zakupy.. Papryki było tyle, że na spory garnek prostej i szybkiej zupy wystarczyło, a jeszcze i część na leczo została odłożona. Zupę spreparowałam własnoręcznie, leczo pozostawiam Maminie.

Składniki:
 - 5 dużych czerwonych papryk,
 - litr bulionu,
 - puszka krojonych pomidorów,
 - duży kubełek jogurtu bałkańskiego,
 - 1 cebula,
 - 4 ząbki czosnku,
 - bazylia, oregano - wedle uznania (ja dałam po ok. 2 łyżki),
 - sól, pieprz,
 - 100 g sera typu "feta"



Paprykę kroimy, wydrążamy gniazda nasienne. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku razem z przekrojoną cebulą i ząbkami czosnku przez ok. 20-30 minut, aż skórka papryki stanie się miejscami czarna i pofalowana. Upieczone warzywa studzimy, obieramy i kroimy - paprykę w paski, cebulę i czosnek drobno. Upieczone warzywa oraz pomidory z puszki dodajemy do uprzednio podgrzanego bulionu, chwilę gotujemy, po czym miksujemy całość blenderem na gładką masę. Na zakończenie dodajemy jogurt bałkański, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta.
Spragnieni nieco ostrzejszego smaku mogą dodać jeszcze 1-2 drobno posiekane papryczki chilli.

Komentarze

  1. Kolorowo, aromatycznie i smacznie! Zjadłabym talerz takiej zupy :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmmmm, zupa paprykowa, re-we-la

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to fajnie wymyśliłaś.

    OdpowiedzUsuń
  4. idę do kuchni szukać jedzenia, bo dostanę ślinotoku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada przepysznie! musze zrobic taka :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty