Kremowa zupa paprykowa
Szanowna Mamina zrobiła ostatnio megapaprykowe zakupy.. Papryki było tyle, że na spory garnek prostej i szybkiej zupy wystarczyło, a jeszcze i część na leczo została odłożona. Zupę spreparowałam własnoręcznie, leczo pozostawiam Maminie.
Składniki:
- 5 dużych czerwonych papryk,
- litr bulionu,
- puszka krojonych pomidorów,
- duży kubełek jogurtu bałkańskiego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- bazylia, oregano - wedle uznania (ja dałam po ok. 2 łyżki),
- sól, pieprz,
- 100 g sera typu "feta"
Paprykę kroimy, wydrążamy gniazda nasienne. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku razem z przekrojoną cebulą i ząbkami czosnku przez ok. 20-30 minut, aż skórka papryki stanie się miejscami czarna i pofalowana. Upieczone warzywa studzimy, obieramy i kroimy - paprykę w paski, cebulę i czosnek drobno. Upieczone warzywa oraz pomidory z puszki dodajemy do uprzednio podgrzanego bulionu, chwilę gotujemy, po czym miksujemy całość blenderem na gładką masę. Na zakończenie dodajemy jogurt bałkański, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta.
Spragnieni nieco ostrzejszego smaku mogą dodać jeszcze 1-2 drobno posiekane papryczki chilli.
Składniki:
- 5 dużych czerwonych papryk,
- litr bulionu,
- puszka krojonych pomidorów,
- duży kubełek jogurtu bałkańskiego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- bazylia, oregano - wedle uznania (ja dałam po ok. 2 łyżki),
- sól, pieprz,
- 100 g sera typu "feta"
Paprykę kroimy, wydrążamy gniazda nasienne. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku razem z przekrojoną cebulą i ząbkami czosnku przez ok. 20-30 minut, aż skórka papryki stanie się miejscami czarna i pofalowana. Upieczone warzywa studzimy, obieramy i kroimy - paprykę w paski, cebulę i czosnek drobno. Upieczone warzywa oraz pomidory z puszki dodajemy do uprzednio podgrzanego bulionu, chwilę gotujemy, po czym miksujemy całość blenderem na gładką masę. Na zakończenie dodajemy jogurt bałkański, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta.
Spragnieni nieco ostrzejszego smaku mogą dodać jeszcze 1-2 drobno posiekane papryczki chilli.
Kolorowo, aromatycznie i smacznie! Zjadłabym talerz takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
mmmmmmmmmmmm, zupa paprykowa, re-we-la
OdpowiedzUsuńsmakowita zupka:)
OdpowiedzUsuńale to fajnie wymyśliłaś.
OdpowiedzUsuńidę do kuchni szukać jedzenia, bo dostanę ślinotoku ;)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie! musze zrobic taka :-)
OdpowiedzUsuń