Ciasto Jaffa
Jako, że nie jestem mistrzem wypieków, a ochotę na kawał ciacha miałam, szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego. Ciasto Jaffa zrobiłam prawie zgodnie z przepisem, zabrakło tylko soli i polewy z roztopionej czekolady, o których najzwyczajniej zapomniałam. Oryginalny przepis znajdziecie tu: niebowgebie.blox.pl, poniżej moja, niezbyt okrojona, ale bardzo udana, wersja:
Składniki:
- 140 g miękkiego masła,
- 200 g przesianej pszennej mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 6 łyżek soku z pomarańczy i 50 g złotego cukru trzcinowego do polania..
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, jaja, mleko i skórkę pomarańczową wrzucamy do miski, mieszamy na gładką masę. Przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
Sok z pomarańczy mieszamy z rozpuszczonym cukrem trzcinowym. Powstałym syropem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Tyle!
Składniki:
- 140 g miękkiego masła,
- 200 g przesianej pszennej mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 6 łyżek soku z pomarańczy i 50 g złotego cukru trzcinowego do polania..
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, jaja, mleko i skórkę pomarańczową wrzucamy do miski, mieszamy na gładką masę. Przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
Sok z pomarańczy mieszamy z rozpuszczonym cukrem trzcinowym. Powstałym syropem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Tyle!
Proste i pyszne. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuń