Chrzanowa sałatka z pstrągiem
Czwartki w moim biurze to dni sałatkowe - umówiona grupa osób na zmianę serwuje tego dnia swoje (lub w jednym przypadku, swoich żon) kulinarne specjały. Ja z tej grupy się wypisałam, wolę karmić bliskich niż zapieprzać do pracy z ciężką michą..
Moja tegotygodniowa czwartkowa produkcja to chrzanowa sałatka z wędzonym pstrągiem. Szybka smaczna i kolorami wiosnę zwiastująca..
Składniki:
- 4 woreczki ugotowanego ryżu,
- 500 g wędzonego pstrąga (mój był przyprawiony pieprzem),
- 4 łodygi selera naciowego,
- 6 ugotowanych na twardo jajek,
- 8 ogórków konserwowych,
- mały por,
- 200 g tartego chrzanu,
- 300 g majonezu,
- sól, pieprz
Pstrąga rozdrabniamy, mieszamy z ryżem. Dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, posiekane jaja, ogórki oraz drobno pokrojonego pora. Chrzan mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy pokrojone składniki, mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę w chłodne miejsce by sałatka się przegryzła.
Przekonuje mnie ta sałatka...oj przekonuje...poproszę sporą porcję :P
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
pysznie ją wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuń