Szaszłyki z indyka
Od kilku tygodni chodził za mną indyk.. W sensie dosłownym chodził, bo za każdym razem, gdy zabierałam się za kucharzenie słyszałam: "a może piersi z indyka". Koniec końców dobrałam się dziś do tych indyczych cycków - w wersji "skostkowanej" poprzebijałam je patykami..
Składniki:
- 50 dag piersi indyka pokrojonych w kostkę,
- 1 papryka,
- 1-2 cebule,
- 50 dag pieczarek,
- 50 dag pomidorków koktajlowych
marynata do indyka:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki chilli,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki cukru,
- sól, pieprz
Składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej kostki z indyka przynajmniej na 2 godziny.
Warzywa myjemy, paprykę i cebulę kroimy w kostki o szerokości ok. 2 cm. Naprzemiennie nadziewamy wszystkie składniki na uprzednio wymoczone w ciepłej wodzie patyczki do szaszłyków.
Smażymy na grillu lub patelni do czasu aż warzywa zmiękną, a mięso będzie sprężyste.
Składniki:
- 50 dag piersi indyka pokrojonych w kostkę,
- 1 papryka,
- 1-2 cebule,
- 50 dag pieczarek,
- 50 dag pomidorków koktajlowych
marynata do indyka:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki chilli,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki cukru,
- sól, pieprz
Składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej kostki z indyka przynajmniej na 2 godziny.
Warzywa myjemy, paprykę i cebulę kroimy w kostki o szerokości ok. 2 cm. Naprzemiennie nadziewamy wszystkie składniki na uprzednio wymoczone w ciepłej wodzie patyczki do szaszłyków.
Smażymy na grillu lub patelni do czasu aż warzywa zmiękną, a mięso będzie sprężyste.
Komentarze
Prześlij komentarz