Szaszłyki z indyka

Od kilku tygodni chodził za mną indyk.. W sensie dosłownym chodził, bo za każdym razem, gdy zabierałam się za kucharzenie słyszałam: "a może piersi z indyka".  Koniec końców dobrałam się dziś do tych indyczych cycków - w wersji "skostkowanej" poprzebijałam je patykami..


Składniki:
 - 50 dag piersi indyka pokrojonych w kostkę,
 - 1 papryka,
 - 1-2 cebule,
 - 50 dag pieczarek,
 - 50 dag pomidorków koktajlowych




marynata do indyka:
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - pół łyżeczki chilli,
 - 1 łyżka mąki kukurydzianej,
 - 1 łyżka octu balsamicznego,
 - 2 łyżki słodkiej papryki,
 - pół łyżeczki cukru,
 - sól, pieprz

Składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej kostki z indyka przynajmniej na 2 godziny.
Warzywa myjemy, paprykę i cebulę kroimy w kostki o szerokości ok. 2 cm. Naprzemiennie nadziewamy wszystkie składniki na uprzednio wymoczone w ciepłej wodzie patyczki do szaszłyków.
Smażymy na grillu lub patelni do czasu aż warzywa zmiękną, a mięso będzie sprężyste.



Komentarze

Popularne posty