Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Uwielbiam słodko - ostre połączenie miodu z musztardą. Żaden żołądek nie przejdzie obojętnie obok zapieczonych w takim sosie piersi z kurczaka. Do tego sałata gruszkowo-orzechowa, a na deser kufel miodowego piwa. świetny sposób na poprawę humoru w deszczowe sobotnie popołudnie..

Składniki:
 - 4 umyte i oprawione piersi z kurczaka;

Sos miodowo - musztardowy:
 - 4-5 łyżek miodu,
 - 3-4 łyżki łagodnej musztardy (np. delikatesowej),
 - 1-2 łyżek musztardy rosyjskiej



Sałata z gruszką:
 - główka sałaty,
 - 3-4 gruszki,
 -  garść łuskanych orzechów włoskich,
 - 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
 - 3 łyżki łagodnej musztardy,
 - 1 łyżka miodu,
 - 1 łyżka octu balsamicznego.

Składniki sosu miodowo - musztardowego ucieramy na gładką masę, wrzucamy do niej osolone piersi z kurczaka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy mięso się zamarynuje zapiekamy całość w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Sałatę dokładnie myjemy, rwiemy na drobne kawałki, dodajemy do niej obrane, pokrojone w kostkę gruszki oraz orzechy włoskie. Przed podaniem polewamy winegretem z oliwy, miodu, musztardy i octu balsamicznego.

Komentarze

Popularne posty