Mielone z meksykańskim sosem

Jaka jest najdłuższa nazwa zespołu muzycznego? Pewności nie mam, ale twór taki jak Paracoccidioidomicosisproctitissarcomucosis pewno mógłby znaleźć się w pierwszej dziesiątce. Nie żebym była fanką gatunku zwanego goregrind, po prostu natknęłam się na nią w googlowych poszukiwaniach. Wspomniany wyżej zespół pochodzi z Meksyku.. 
Pewno niezbyt to odpowiednie preludium jak na blog kulinarny, ale co mi tam - trza zdobywać wiedzę w każdej dziedzinie:)
Wracając jednak do kuchni - z Meksykiem kojarzą się kukurydza, fasola i inne strączki, chilli i papryka, czyli wszystko to, co może zasmakować w niedzielne popołudnie. Nam, Obadosom, posmakowało!

Składniki: 
 - 50 dag mięsa mielonego (dowolnie wieprzowina, wołowina, albo jedno i drugie),
 - 1 posiekana cebula,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - puszka kukurydzy,
 - puszka czerwonej fasoli,
 - puszka zielonego groszku,
 - 3-4 ząbki czosnku,
 - 1 papryczka chilli,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 3 łyżki słodkiej papryki,
 - pół łyżeczki mielonego chilli,
 - po łyżce tymianku i kolendry,
 - sól, pieprz,
 - łyżeczka cukru



Mięso mieszamy widelcem z dodatkiem 1-2 ząbków czosnku, łyżką papryki, sproszkowanym chilli, tymiankiem oraz kolendrą, doprawiamy pieprzem i solą. Drobno posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy do niej przyprawione wcześniej mięso  i smażymy przez ok. 7 minut.
Podsmażone mięso zalewamy pomidorami z puszki, zagotowujemy przez chwilę po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i doprawiamy mieloną papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Na zakończenie do sosu wsypujemy odsączone z puszek kukurydzę, fasolkę oraz zielony groszek. Mieszamy, podgrzewamy przez 3 minuty..
Gotowe!
Dziś podałam sos z ryżem, ale za jakiś czas pokuszę się o tortillę.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty